Oni koji se trebaju boriti protiv korupcije u BiH, nemaju smještaj – Jabuka.tv

Oni koji se trebaju boriti protiv korupcije u BiH, nemaju smještaj

Unatoč sugestijama čelnika Europske komisije, Ureda za reviziju rada institucija BiH, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, borba protiv korupcije i dalje je na vrlo niskoj razini, a koordinacija između predstavnika državne vlasti Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ocijenjena je jako lošom, piše Večernji list.

Borba protiv korupcije

O tome govori i posljednje izvješće Povjerenstva za izbor i praćenje rada spomenute agencije koja je formirana u okviru Parlamentarne skupštine BiH. U izvješću stoji kako se mora uspostaviti bolja suradnja između Povjerenstva i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Povjerenstvo traži da spomenuta agencija puno konkretnije radi na borbi protiv svih oblika korupcije kako bi se s njezinim radom upoznala i šira javnost. U izvješću koje potpisuje Aleksandra Pandurević, predsjedateljica Povjerenstva za izbor i praćenje rada spomenute Agencije, stoji kako bi u idućem razdoblju trebalo pojačati aktivnosti na svim područjima i ispražnjena mjesta u parlamentarnom povjerenstvu popuniti novim članovima.

Prema izvješću Povjerenstva, koje potpisuje Aleksandra Pandurević, “najviše vremena smo proveli u razgovoru o smještaju Agencije za prevenciju korupcije. Zaista je zapanjujuće da Služba za zajedničke poslove nije imala u vidu da Agencija treba preuzeti još sedam službenika”, kazala je Pandurević, dodajući da bi taj pravilnik trebao biti usvojen na sjednicama Vijeća ministara BiH. Oni su zbog toga zatražili da se na idućoj sjednici Povjerenstva, koja će biti održana krajem kolovoza ove godine, pojavi netko iz Vijeća ministara BiH i da im da konkretna objašnjenja, “da vidimo kako ovu situaciju prevladati”.

BiH među najlošijima

“Jer ljudi koji se trebaju boriti protiv korupcije nemaju čak ni mogućnosti da fizički budu smješteni, imaju svoju stolicu i sjede negdje i rade svoj posao što je izravan pritisak na Agenciju za prevenciju korupcije”, kazala je Pandurević. Spomenimo da je Vijeće ministara BiH usvojilo novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) čime je nakon dužeg vremena odblokiran zastoj u početku provedbe izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koje je 2013. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Iako je Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije usvojen u prosincu 2009. godine, BiH se još uvijek nalazi na počecima uspostavljanja sustava odgovornosti prema svojim građanima.

Prema Indeksu percepcije korupcije (CPI) u regiji zapadnog Balkana, BiH ima jedan od najviših stupnjeva percepcije prisutnosti korupcije u društvu. Prema posljednjem izvješću Transparency Internationala, koji je predstavio indeks percepcije korupcije(CPI) za 2014. godinu, koji rangira zemlje svijeta prema percipiranoj razini korupcije, na listi od 175 zemalja Bosna i Hercegovina se nalazi na 80. mjestu, što je nazadak u odnosu na 2013. kada se nalazila na 72 mjestu.

Ovaj rezultat ukazuje da se BiH i dalje nalazi među zemljama sa značajno izraženom stopom korupcije koja utječe na sve segmente života njenih građana, zbog čega treba poboljšati i rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.