Omogućiti postupno pristupanje EU zemljama Zapadnog Balkana

U posjedu portala Klix je austrijski non paper nazvan “Širenje Europske unije i politika prema susjedima mimo postojećih šablona” u kojem se između ostalog predlaže “postupni” prijam zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju.

U uvodu dokumenta koji je nastao u svibnju 2022. godine navodi se kako je ruska agresija na Ukrajinu promijenila geopolitičke prilike, ugrozila politiku Europske unije “istočnog susjedstva” i može imati negativne posljedice na stabilnost Zapadnog Balkana.

Mi želimo i trebamo države ove regije na našoj strani. One su ključni partner i integralni dio naše europske obitelji. Iz toga razloga trebamo ponovno razmisliti o našem pristupu procesu proširenja i politike prema susjedima, piše u nonpaperu.

Austrijski nonpaper kaže kako se proširenje Europske unije mora koristit kao geostrateški instrument, a ne samo birokratska procedura. Naglašavaju kako trenutna procedura proširenja nije dala značajne rezultate.

Naglašavaju kako moraju gledati izvan trenutnih alata za proširenje i otključati neiskorišteni potencijal postupnom integracijom ovih država.

Na putu ka punom članstvu, trebamo napraviti mogućnosti za postupnu integraciju ovih država u područjima od posebne koristi za njih, smatraju u Austriji.

Prema tome predlažu sljedeće mjere: progresivnu integraciju u jedinstveno tržište kroz npr. slobodan prijevoz roba, smanjivanje i ukidanje carina koje bi obuhvatilo i poljoprivredne proizvode te slobodno kretanje radnika.

Dio postupnog pristupanja prema ovome planu bilo bi i uključivanje prema budućnosti orijentiranu trgovinu i politiku poreza, sudjelovanje u EU klimatskim i energetskim politikama, uključivanje u transeuropsku mrežu za transport, potpuno uključivanje u programe EU u područjima znanosti, edukacije i istraživanja, sudjelovanje u zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU, te povećano uključivanje u misijama zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, sudjelovanje u Europskom programu za krize s hranom i mehanizmu odgovora, te sudjelovanje u agencijama Europske unije, piše Klix.

Sam proces postupnog pristupanja bi bio strog i baziran na mjerljivim pomacima. Kao osnovno sredstvo bilo bi korišteno postupno dopuštanje pristupa EU fondovima kako bi se potaknule reforme. Također, ostavljena bi bila mogućnost poništavanja određenih beneficija u slučaju skretanja s europskog puta.

Predlažu da se u prvom koraku zemlje zapadnog Balkana stalno pozivaju na neformalne sastanke Vijeća EU na kojima bi se raspravljao o područjima od zajedničkog interesa. Dodatno na godišnjoj razini bi se organizirao summit EU – zapadni Balkan.

Konačno, kažu da predloženi proces postupnog pristupanja EU može biti ponuđen i drugim državama susjedima Europske unije kako bi se korak po korak formirala nova suradnja.

Prijedlog postupnog pridruživanja Europskoj uniji iz austrijskog non papera nije prvi prijedlog sličnog sadržaja.

Think-thank European Stability Initiative (ESI) s uredima u Bruxellesu, Berlinu i Istanbulu predložio je da se prije svega Ukrajini, ali i Moldaviji te zainteresiranim državama zapadnog Balkana ponudi da u slučaju da uspostave institucije i provode politiku potrebnu za članstvo u jedinstvenom tržištu ponudi status članstva u Europskom ekonomskom području kakav uživaju Norveška i Island.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.