Omiljena sestra u Glamoču skuplja socijalnu pomoć za one koji ne mogu platiti lijekove

U Glamoču danas živi 2.000 stanovnika. Pripadnika svih naroda. Svi oni kažu da njeguju međusobne odnose i da ih politika ne može posvađati. Među njima najvoljenija osoba u Glamoču je časna i medicinska sestra Aneta Anđelić.

Dom zdravlja u Glamoču politici nije zanimljiv, jer tamo se liječe i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. Svima najviše pomaže časna, a ujedno i medicinska sestra Aneta Anđelić. Kaže da su osobe poput nje najbliže narodu, navodi N1.

U Domu zdravlja je više od 20 godina.

Od ’95. obavljam službu glavne sestre Doma zdravlja jer tada smo formirali ovdje medicinsku službu, jer sve je ovdje bilo rasformirano. Ništa od opreme nismo imali, imali smo tlakomjer i pacijenta, to je bilo, kaže za N1 Aneta Anđelić, časna i medicinska sestra iz Glamoča.

Ni danas nije ništa bolje priča časna Aneta. Problemi su iz prošlosti. Dvije plaće im trenutno kasne, a sadašnje dobijaju u postocima. Zaposlenima nisu uplaćene godine doprinosa. Većina zaposlenih tužili su Dom zdravlja i dobili rješenja u svoju korist. Međutim tužbom blokirali bi kažu račune drugim kolegama. I pored svih problema, u ovom mjestu ljudi brinu jedni o drugima:

Treba živjeti, treba njegovati međusobne odnose. I hvala Bogu da ovdje nema međunacionalnih trvenja. Da ne kažem sukoba. Čak se stvaraju ponovo mješoviti brakovi. Između Hrvata, Srba, Muslimana, ističe.

Iako Glamoč ima približno 2.000 stanovnika, kako mještani kažu aktivnih stanovnika, većina osoba sa kojima su novinari N1 TV pričali kažu da je Aneta Anđelić najvoljenija osoba.

Znaš kako mi dadne injekciju i ne osjetim da mi je dala, riječi su jedne mještanke iz Glamoča.

Zašto je Časna sestra posebnija od drugih, govori i njena briga o najugroženijim. Aneta zahvaljujući svojoj sestri u Njemačkoj skuplja socijalnu pomoć za one koji kad dođu u Dom zdravlja nemaju novca platiti lijekove. U Glamoču se kažu, godišnje rodi oko dvadesetero djece. Unatoč svim nedaćama i siromaštvu, kažu da pobjeđuje zajedništvo svih onih koji žive u ovom malom mjestu.

Aneta kaže da nastavlja svoju misiju tamo gdje su stali drugi. Ovo je priča o običnim ljudima koji ruše podjele u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.