Olovka s nevidljivom tintom stiže na birališta?

Ako je vjerovati onima koji ozbiljno analiziraju lokalne i opće izbore u BiH, a oni se događaju svake dvije godine, do sada je zabilježeno oko 80 vrsta raznoraznih prijevara na glasačkim mjestima i sve su manje-više dale rezultate. Ako je suditi po onome o čemu se posljednjih nekoliko dana priča u političkim kuloarima, ali i izbornim stožerima stranaka, smišljena je u BiH i nova vrsta prijevare koja, po mišljenju dobro upućenih, još nije zabilježena ni u jednoj europskoj državi. O čemu se radi?

Zamjena olovaka

U najkraćem, majstori za prijevare, a ruku na srce oni su svim strankama koje sudjeluju na izborima izuzetno bitni, možda bolje reći potrebni, bez obzira što njihove ideje i preporuke znače igranje po rubu noža, patentirali su izbornu krađu preko – nevidljive tinte!
Riječ je kemijskim olovkama koje su napunjene specijalnom tintom i sve što se s njima ispiše za nekoliko sati ispari, a papir ostane bijel, bez tragova da je po njemu pisano! Istina, na papiru se ta takozvana nevidljiva tinta može otkriti jedino pomoću skupih specijalnih uređaja.

Najviše kemijskih olovaka s nevidljivom tintom proizvodi se u Kini i navodno jedna košta između tri i pet maraka.
O ovome nitko u političkim strankama koje sudjeluju na izborima ne želi govoriti, a prema nekim banjolučkim, mostarskim i sarajevskim izvorima i neslužbenim informacijama, kineske olovke s nevidljivom tintom mogle bi igrati značajnu ulogu na općim izborima idućeg mjeseca.

Po pravilu sva glasačka mjesta u cijeloj BiH na vrijeme budu opskrbljena potpuno istim kemijskim olovkama kojima građani ispunjavaju glasački listić i one su za stol zalijepljene selotejpom ili pričvršćene špagom.

Može se iskoristiti

Dovoljno je da netko sasvim lako i brzo, a ne treba mu više od minute, zamijeni službenu glasačku olovku s novom kineskom napunjenom nevidljivom tintom i posao je gotov. Svaki glasački listić ispunjen takvom tintom prilikom kontrole, odnosno brojanja bit će potpuno čist. “Bijeli listići” se prilikom brojanja uknjižavaju kao nevažeći.

Prema istim banjalučko-mostarsko-sarajevskim pričama o mogućim izbornim prijevarama, svaka stranka koja se kandidirala na izborima već sada jako dobro zna na kojim glasačkim mjestima dobro stoji njezin glavni protukandidat, odnosno zna glasačka mjesta koja su protivnicima glavna uporišta. Prema majstorima prijevara, baš na ta glasačka mjesta ubacivale bi se “čudesne” kineske olovke i nevidljiva tinta bi uništavala “sigurnog pobjednika”.

Na lokalnim izborima 2012. godine u cijeloj BiH bilo je blizu šest posto nevažećih glasačkih listića, što je ogroman broj, a među njima najviše je bilo “bijelih listić”. Primjerice, samo u Sarajevskoj županiji bilo je blizu 12.000 “bijelih listića”. Ima mišljenja da se nevidljiva tinta koristila i na tim izborima, ali više kao proba za opće izbore koji će se održati za 19 dana.

Pravni ekspert Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, bivši sudac, tužitelj i nekadašnji član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, javno upozorava na opasnosti od “bijelih listića”:

Oni se mogu zlorabiti, na njih se može dodati križić i ovisi o izbornom povjerenstvu kako će na to reagirati, možda će ih i priznati.

Po Šehiću, bolje je napisati poruku na glasačkom listiću čime on postaje nevažeći i neiskoristiv, naravno da ne bude uvredljiva ni za koga, jer se tako može spriječiti da netko iskoristi, zapravo zloporabi “bijeli listić” stavljajući na njega križić za neku stranku i kandidata.

(Dnevni list)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.