Oliver Dragojević dobio Porin za životno djelo

Oliver Dragojević jedan je od ovogodišnjih dobitnika Porina za životno djelo, a osim njega nagrad će pripasti i pijanistici Pavici Gvozdić, te Jakši Fiamengu, koji je napisao tekstove za neke od najljepših Oliverovih pjesama kao što su “Nocturno”, “Nadalina”, “Karoca gre”, “Valo veloluška” i druge.

Oliver Dragojević jedan je od najistaknutijih glazbenika na domaćoj glazbenoj sceni. U karijeri dugoj 50 godina iza sebe ima preko 40 snimljenih albuma, live albuma i kompilacija, a višegodišnju plodonosnu suradnju imao je sa Zdenkom Runjićem. Jedan je od Porinom najnagrađivanijih izvođača i jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Spektakularnim koncertom u rasprodanoj zagrebačkoj Areni prošle je godine proslavio 70. rođendan te obilježio pola stoljeća uspješne glazbene karijere, stoji u obrazloženju nagrade. – Oliveru Dragojeviću, slično uzoru mu Rayu Charlesu, laska se kako može i telefonski imenik pretvoriti u uzbudljiv glazbeni doživljaj.

Po klasičnim mjerilima belkanta u njegovu slučaju ne može se govoriti o lijepom pjevanju (kao uostalom i u primjeru samog “brothera Raya”), ali na krilima emotivne, “duševne” interpretacije glas mu se pretvara u meritum posebne osjećajnosti, u meritum “dalmatinskog soula” (ili onoga što su Dražen Vrdoljak, pa Zlatko Gall nazivali “južnjačkom utjehom”), u glas snažna dojma i “nove ljepote”.

Može se to usporediti s duhovnim bogatstvom koje će nadjačati svaku fascinaciju ljepotom zasnovanoj na izvanjskom, njezinu neumitnu prolaznost. Takvo što teže se nalazi i nedvojbeno duže traje – rekao je za Olivera Siniša Škarica. Inače, Oliver je u dosadašnjoj karijeri dobio čak 30 Porina. Više ih od njega imaju samo Nikša Bratoš (32) i Gibonni (37).

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.