Okrugli stol povodom 30. obljetnice od zaustavljanja tenkova: Polog je mobilizirao Hrvate

Trodnevno zaustavljanje tenkovske kolone bivše JNA prije 30 godina između Mostara i Širokog Brijega dalo je dovoljno vremena da se Hrvati pripreme za obranu i spriječen je pokušaj da se Hrvatska presiječe na dva dijela, rečeno je na okruglome stolu održanom tim povodom u četvrtak u Mostaru.

Povodom 30. godišnjice u hotelu “Mostar” u Mostaru u četvrtak je u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata  održan Okrugli stol na temu: “30 godina od zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu 07. 05. 1991.”

Sudionici Okruglog stola su: Anđelko Mikulić, Zdenko Ćosić, Rade Bošnjak, Ivan Budalić i Hrvoje Mandić.

Kolona JNA koju je činilo 100 tenkova i oklopnih vozila uputila se 7. svibnja 1991. godine iz vojarne u Mostaru prema Kupresu na navodne vojne vježbe. Njih su u mjestu Pologu zaustavili prepriječeni kamioni i nenaoružani građani koji su tu kolonu držali pod blokadom puna tri dana, prenosi Hina.

Hrvoje Mandić iz Arhiva Sveučilišta u Zagrebu rekao je kako je 10. motorizirana brigada JNA iz smjera Mostara krenula kako bi se spojila s Banjolučkim i Kninskim korpusom JNA koji je istoga dana izveo napad na Kijevo.

Cilj je jednima i drugima bilo probiti se do Sinja i ovladati Sinjskim poljem. Da je (zapovjednik JNA kolone Milivoj) Pantelić nesmetano prošao kroz Polog, trebao se spojiti s banjolučkim korpusom i nastaviti prema Sinju, rekao je Mandić. Po njegovim riječima konačni cilj združenih snaga JNA trebalo je biti zauzimanje Splita i presijecanje Hrvatske.

Oni su trebali iz pravca Sinja doći do Klisa i cilj je bio osvojiti Split, a uz pomoć mornarice JNA Hrvatska bi bila presječena. To je spriječeno u Pologu, tvrdi Mandić.

Tadašnji načelnik općine Širokog Brijega Anđelko Mikulić rekao je kako su Hrvati okupljanjem i trodnevnim zaustavljanjem kolone tenkova pokazali kako više neće trpjeti prijetnje.

Polog je bio poruka da sustav prijetnje više ne funkcionira i mobilizirao je hrvatski narod, istaknuo je Mikulić.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, koji je aktivni sudionik Domovinskog rata, rekao je kako je zaustavljanje tenkova između Mostara i Širokog Brijega pokazalo zajedništvo Hrvata.

Bitno je raditi na očuvanju digniteta Domovinskog rata i zajedništvu Hrvata, rekao je Budalić.

Nakon zaustavljanja tenkova u Pologu je prijetilo krvoproliće, desantne jedinice JNA su se iskrcale po okolnim brdima, a helikopteri i zrakoplovi JNA su nadlijetali kolonu. U Polog su u svibnju 1991. godine stigli i dvojica članova BiH Predsjedništva Alija Izetbegović i Stjepan Kljujić, a ovome događaju izvijestile su i najveće tadašnje svjetske kuće, prenosi Hina.

Prosvjednici su se ipak razišli i propustili kolonu JNA nakon što je stigao poziv tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Franje Kuharića. Povodom zaustavljanja kolone tenkova, u Pologu će se u petak održati prigodna svečanost i podsjetiti na taj događaj od prije 30 godina.

Pogledajte snimku okruglog stola iz Mostara.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Ovi sto su zaustavljali tenjkove idu ili su vec na putu za Njemacku. A ovi sto su bili uz JNA svoje uposljavaju u drzavne firme. Tuzno ali istinito…

  • Tenkove su zaustavili građani ŠIROKOG BRIJEGA i Amen!
    To je prva i jedina rečenica koju se ne smije zaboravoti, ne smije se pustit zaboravu i kojekakvim šarlatanima koji prekrajaju povijest.
    Ostali su se priključili kasnije i hvala im na tome, ali i posle je to bilo 70% Širokobriježana a 30% svih ostalih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.