Okrugli stol o trgovini ljudima u Širokom Brijegu

Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om organizira okrugli stol na temu ”Zaštitimo žrtve trgovine ljudima” koji će se održati u ponedjeljak, 4. srpnja 2022. godine u 16:00 sati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Predavanje će održati psihologinja dr. sc. Kristina Sesar, izv. prof.

U cilju podizanja svijesti javnosti te potencijalnih žrtava trgovine ljudima, Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om organizirat će javnu kampanju, okrugle stolove, online radionice i sl.

Kroz te aktivnosti će se nastojati podići svijest u društvu te kod potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije.

Prema dostupnim podacima u proteklih pet godina nije zabilježen slučaj kaznenog djela koji ima obilježja trgovine ljudima u smislu Kaznenog zakona FBiH na području Županije Zapadnohercegovačke. Iz navedenog se može zaključiti da je teško dokaziva povezanost iskorištene žrtve te organizatora kriminalne aktivnosti što rezultira prekršajnom, a ne kaznenom odgovornosti.

Zbog svega navedenog može se zaključiti da žrtve kriminalnih aktivnosti u smislu podvođenja na prosjačenje nisu dovoljno upoznate o vlastitim pravima, te prešućuju stanje u kojem se nalaze. U svrhu jačanja svijesti o značaju prevencije trgovine ljudima, načinu prepoznavanja potencijalnih žrtava trgovine ljudima te prijave moguće kriminalne aktivnosti, ohrabrivanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije.

Cilj nam je istražiti koliko je javnost informirana o trgovini ljudima, pa smo napravili kratki upitnik kako bi imali uvid o poznavanju ove problematike. Zamolili bismo vas da ga ispunite i pomognete nam u prikupljanju informacija, navode iz Crvenog križa ŽZH.

Ispunjavanje upitnika je u potpunosti anonimno.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Trgovina ljudima , zamijenio bih “trgovina glasova”.
  Pa politika kod nas je najveća trgovina ljudima!
  “Zakoni” jer ih nema i nitko ih ne poštuje osim kružnog toka koji ide s desna na lijevo ostalo ništa , to je trgovina ljudima.
  Svakodnevna obećanja koja se čuju u medijima od strane političara je trgovina ljudima.
  Place koje su za preziviti su samo od sebe trgovina ljudima.
  Kad kaže firma uplaćujem ti doprinose na placu , uplaćuje minimalac koji su izglasali naši političari koji nema nigdje u svijetu, gdje ne možeš sa tim “uplaćivanim doprinosima” u mirovini pokriti osnovne troškove za lijekove, neki neoporezivi dodaci koji se nameću u firmama (na kraju kažu dao sam ti veliku placu , a ona je u stvarnosti 500KM, Itd Itd e to je isto trgovina ljudima.
  Trgovina ljudima zna se u svijetu šta je samo kod nas je nešto drugo i svakodnevnica gdje smo svi iskorišteni do kraja i prisiljeni i svi nas je..u ali kulturno.
  Hvala!

 • Pa trguje se ljudima, postali su roba na tržištu. Zakon ponude i potražnje učinio je ljude predmetom trgovine. Posebno političke alpiniste koji se utiskuju da ne vire, bez obzira na kapacitet

 • Ko donosi zakone nego tajkuna kao Todorić koji je bio na sjednicama vlade Jadranke Kosor ko trguje ljudima tajkuna i službe koje odlučuju ko će radit ko umrijeti od gladi ko će robovati ko će se uhljebi i pit kavu na radnom mjestu ladit se ispod klime ko će otići u njemačku irsku to je trgovina ljudima ko valja ko ne valja za vlast

 • Trgovina ljudima i postoji zato sto su ljude doveli u situaciju politicari koji pogoduju posčodavcima,mito.korupcija,to je sve mafija koja politicare kupuje da narod dovedu do prosjackog stapa,pa je onda covjek jadan prisiljen za hranu prodavati i sebe i djecu.Poslodavci manipuliraju i vlascu i radnicima dajuci im mrvice dok oni kupuju stanove,vile.auta,jahte i prisvajaju dobit koja pripada i radnicima.Samo je najzalosnije sto cemo svi umrijeti i nista necemo ponijeti doli da di bio ili nisi covjek za zivota

 • Toliko ima prišnijih tema od ove. Nego eto dobili su naredbu i novac od neke nevladine udruge da govore o tome. Pa u tekstu stoji da u našoj županiji nije zabilježen niti jedan slučaj trgovine ljudima. Čemu onda priča. Gluposti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.