Oko 90 učenika i 20 nastavnika u HNŽ-u pozitivno na koronavirus

Oko devedeset učenika i dvadeset nastavnika osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, trenutno je pozitivno na koronavirus.

Potvrđeno je to za Radio Slobodna Europa iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ.

Sukladno njihovom zdravstvenom stanju, oni prate nastavu na daljinu, ako je to tehnički moguće, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ, govoreći o zaraženim učenicima.

Imamo i dvadesetak učitelja, profesora, “izvan stroja”, koji su također COVID-pozitivni, ali kako su nam kazali iz Ministarstva prosvjete, nastavni proces se i dalje odvija, tvrdi Pavlović.

Osnovna škola u naselju Drežnica, dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara, jutros je zatvorena, potvrđeno je iz Javne ustanove Dom zdravlja Stari grad Mostar, koja pokriva područje od oko 40 tisuća stanovnika.

Tu imamo dva prosvjetna radnika pozitivna, međutim, imamo pet primarnih kontakata iz te škole, zbog toga je tu složena situacija, kazao je Kamil Frko, koordinator za COVID-19 u JU Dom zdravlja Stari grad Mostar.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ nisu mogli govoriti o ovom slučaju, uz riječi kako su za to nadležne zdravstvene vlasti.

U školama se poštuju epidemiološke mjere. Zdravstvene ustanove su nadležne za zdravstveno stanje, koje upravljaju situacijom, te predlažu daljnje korake za škole u slučajevima pojave zaraze, odgovorili su kratko iz tog Ministarstva.

Škola u Drežnici je, kako se doznaje, zatvorena danas, dok se ne obavi epidemiološki pregled. Nakon toga će nadležne službe donijeti odluku o daljnjim mjerama. Direktorica OŠ Drežnica Fatima Lalić nije željela davati izjave novinarima.

Inače, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ u ponedjeljak je priopćio da je tijekom vikenda šest osoba preminulo od posljedica zaraze u COVID-bolnici u Mostaru. U istom razdoblju, tijekom petka, subote i nedjelje, u ovoj županiji su registrirane 204 novozaražene osobe.

Zdravstvene institucije upozoravaju da je zadnjih tjedana došlo do naglog skoka broja zaraženih na koronavirus.

Dovoljno govori podatak da smo u prvih šest mjeseci epidemije imali 200 zaraženih na SARS-CoV-2 virus, da u zadnjih 14 dana, nažalost, s jučerašnjim pacijentima koje smo testirali, ukupan broj je 219 pozitivnih pacijenata na SARS-CoV-2 na području koje pokriva Dom zdravlja Stari grad, ističe Kamil Frko.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • I šta im je? Ništa. nema simptoma nema bolesti nema ništa. Ali ima izolacija, samoizolacija… samo neka priča sa LAŽNIM testovima i PANDEMIJI KOJE NEMA ide dalje.

    • hahah…koji si ti glupan..pa konju ima nas koji smo prebolili, sa simptomima i sa punoo problema,a zarazila su nas naša djeca koja idu u školu i koja su pozitivna a nemaju simptoma…šta bi ti da svi stariji od 30 pomru, jer kobajagi Vama ne može biti ništa…pa ne bi doživili 20 tu a ne 30 tu koliko ste nesposobni (i licemjerni u p.m)

  • Mozak ti je zaražen ovco. I jesi li bolovao jado. Svi smo prebolili pa šta. Istrpi malo.ne kukaj bijedniče a ne histerija pa restrikcije. Kukavico.

  • A ima li ijedan nastavnik i ijedno dijete bolesno od karcinoma ili od srcanih tegoba ili npr od multipleskleroze ili npr od lupusa itd.Kladim se zbrojit to sto sam nobrojala plus dijabetes i tlak bio bi puno veci broj nego pozitivnih od korone.Uz to sve dodajte neimaštinu mnoge djece.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.