OHR radi na problemu državne imovine BiH

Radna grupa OHR-a počela je raditi na rješenju problema upravljanja državnom imovinom u Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno za N1, Radnu grupu čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci koji će svaka dva tjedna održavati redovne sjednice.

Na sjednicama će, rečeno je za N1, vršiti “procjenu ​​različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom“, te “analizu različitih modela upravljanja imovinom, uključujući i primjere iz međunarodne prakse”.

Radna grupa ima za cilj pripremiti stručna mišljenja i informaciju kako bi se na taj način Parlamentarnoj skupštini BiH pomoglo u rješavanju pitanja državne imovine. Očekuje se da bi se preporuke Radne grupe mogle proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH krajem ljeta ili početkom jeseni.

Prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti jedan je od pet ciljeva koje je Vijeće za provedbu mira utvrdilo u okviru Programa 5+2. Na odluku institucija BiH i bh. političara kojom bi se riješilo pitanje državne imovine čeka se već 28 godina.

Rješavanje ovog pitanja pruža pravnu sigurnost i uspostavlja pozitivan ambijent za domaće i strane investitore, što vodi ka ostvarivanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta, čime se doprinosi ostvarivanju većih javnih prihoda, a to dovodi do pružanja kvalitetnijih usluga građanima. Rješavanje pitanja državne imovine donosi korist za sve, nitko nije na gubitku, kazali su iz OHR-a.

Državna imovina – (ne)rješiv problem u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: N1)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.