Ogrjev: Nestašica peleta u BiH, proizvođači ne mogu zadovoljiti potražnju

Peleta, energenta koji koristi sve više domaćinstava u Bosni i Hercegovini, u posljednjih nekoliko dana nema ni u trgovačkim centrima niti u tvornicama koje se bave njegovom izradom.

Izrazito niske temperature koje su prošli tjedan okovale BiH i veći dio Europe na ruku su išle proizvođačima i trgovcima energentima, posebno onima koji proizvode i prodaju pelet.

Kako za Klix.ba kažu u jednom od najvećih proizvođača peleta u BiH, inače stacioniranom u Vitezu, sve zalihe su prodali još prije nekoliko dana, a nije izvjesno kada će nove količine sići s proizvodne trake.

Pored rastućega domaćega tržišta, proizvođačima peleta u BiH u posljednje vrijeme otvorilo se i talijansko tržište. Kako je proteklih dana i u Italiji bilo izrazito hladno, narudžbe iz ove zemlje bile su na rekordnom nivou.

Potražnja diktira i cijenu peleta koja raste iz godine u godinu. Cijena peleta prije početka ove sezone bila je, ovisno od kvalitete, oko 300 KM po toni. No, uslijed nestašice na tržištu, cijena je u posljednjih nekoliko dana dodatno skočila. U jednom od specijaliziranih trgovačkih centara pelet su prije nestašice prodavali po cijeni od 350 KM po toni, odnosno oko 5,3 KM po vreći, piše Klix.ba.

No, cijena je uslijed velike potražnje već skočila na 450 KM po toni, odnosno 6,7 KM po vreći.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Zato su proizvođači i trgovci udvostručili cijenu. Isto je bilo s lož uljem, pa se sada lož ulje malo gdje troši. Preskupo, cijenu mogu pratiti samo tajkuni

  • U ovu sferu bi se trebala I drzava malo ukljuciti,ogrjev je velika stavka u potrosnji.uostalom zasto drzava ne sufinancira ogrjev na ekoloski nacin bar u vidu pdv-a proizviđacima da bi građani imali manju cijenu

Komentiraj: