Odzvonilo jeftinoj kupovini na AliExpressu i sličnim e-trgovinama?

Europska unija radi na planovima koji predviđaju uvođenje carina na jeftine proizvode kupljene preko kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, izvijestio je Financial Times (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore.

Prema važećim propisima EU-a, pošiljke kupljene online u zemljama izvan EU-a ne podliježu carini ako im vrijednost ne prelazi 150 eura.

Europska komisija predložit će do kraja mjeseca ukidanje tog limita, piše FT.

Kupcima u EU-u lani su iz svijeta stigle dvije milijarde pošiljki deklarirane vrijednosti manje od 150 eura, utvrdila je Komisija i dodala da velika količina robe u e-trgovini testira carinska ograničenja.

EU je raspravljao o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je Komisija predložila u svibnju 2023., a sada bi mogao ubrzati postupak kako bi suzbio val jeftinog uvoza, nagađa FT.

Kritičari Sheina i Temua u Sjedinjenim Državama već su se požalili da kompanije koriste carinska izuzeća kako bi potkopale konkurenciju i izbjegle carinske preglede proizvoda, prenosi Zimo.hr.

Takva praksa pomaže dvjema tvrtkama da kupcima diljem svijeta nude haljine po cijeni od samo osam dolara i pametne satove za 25 dolara, primjećuje Reuters.

U potpunosti podržavamo nastojanja predlagatelja zakona da izmijene de minimis uredbu, rekao je glasnogovornik Sheina.

Iz Alibabe, matične tvrtke AliExpressa, nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju FT-ovo izvješće, a odgovor nije stigao ni iz Temua ni iz Europske unije.

(www.jabuka.tv | Foto: Unsplash)

2 komentara

  • Svi aplaudiramo kad kupimo nesto jeftino, a zapravo, zatrpavamo se smećem, učimo se da je sve potrošno od haljine u kojoj se ne moze u grad vise od 1x zbog slika na drustvenim mrezama do ljudi, momka, djevojke, kasnije muza, zene, cim nesto nije u redu, mijenjaj kao i haljinu sa Shein-a. Ta jeftina roba cini da cure u jeftinim stvarima izgledaju kao laka i jeftina roba koju svatko moze imati. Razmislite kad su tresnje skuplje, kad ih ima previse ili kad ih ima premalo tako i s golotinjom pokazujete da ste dostupne svima i jeftine…

    • Katolibanske bedastoce. Svatko zivi svoj zivot, ljudi imaju puno pravo mijenjati SVE sto im ne valja/ne odgovara, nitko pupcanom vrpcom nije vezan za drugoga, ne budi smijesan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.