BiH prijete velike pristojbe na izvoz električne energije

Bosna i Hercegovina je najveći izvoznik električne energije u Europi.

Ako ne provede obaveze koje je preuzela, od 1. siječnja 2026. godine plaćat će velike pristojbe na izvoz struje.

Ovo je u srijedu rekao direktor Tajništva Energetske zajednice (EZ) Arthur Lorkowski nakon sastanka Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice koji je održan u Banjoj Luci.

Neformalno ministarsko vijeće Energetske zajednice je sastavljeno od ministara energetike svih zemalja članica, a njene članice su Europska unija i devet zemalja potpisnica, potencijalnih članica EU. Među njima je i Bosna i Hercegovina koja ove godine predsjedava Neformalnim ministarskim vijećem EZ.

Bosni i Hercegovini je cilj osigurati siguran kontinuitet izvoza električne energije. To znači da treba u zakonodavstvo uvrstiti set mjera koje znače spajanje tržišta električne energije, rekao je Lorkowski.

U praktičnom smislu, kako je rekao, to znači da svi proizvođači i trgovci električnom energijom mogu poslovati ravnopravno na tržištu Europske unije, a time i da privlače značajne investitore.

Po njegovim riječima, plan je bio da se tržišta spoje s tržištem Europske unije do kraja 2025. godine, ali sada je jasno da će postizanje cilja biti izazovno.

Kao razlog je naveo kašnjenje u provođenju europske legislative.

Ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da vlast u cijeloj BiH, ako ne želi velike namete na izvoz struje, treba uvesti pristojbe svim proizvođačima električne energije koji emitiraju CO2, odnosno ugljični dioksid. To bi značilo, kako je rekao, poskupljenje električne energije stanovništvu i gospodarstvu.

Đokić je samo rekao da se o tome razgovaralo na današnjoj sjednici, ali nije govorio o tome hoće li se to i provesti.

Sjednicom Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice predsjedavao je ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac.

Pojavile su se danas neke informacije kako će biti donesen neki zakon na razini BiH o električnoj energiji. Odlučno tvrdim da se tako nešto neće dogoditi ako se ne dogovore entitetska ministarstva energetike, naveo je Košarac.

Osim Košarca, sjednicom je predsjedavao i zamjenik generalnog direktora Glavnog direktorata Europske komisije za energiju Mechthild Wosdofer. Sjednici je nazočio i ministar energetike Federacije BiH Vedran Lakić, ali on se nije obraćao javnosti.

Energetska zajednica će imati još jednu sjednicu u BiH krajem godine na kojoj će biti donesene određene odluke.

(Fena)

3 komentara

  • Hrvati u BiH jedini u Europi a možda i svijetu imaju 100 posto energiju iz obnovljivih izvora. Hercegovina zemlja sunca i vjetra, vino, masline, grožđe, blizu nam je more a blizu i planina. Terra promessa

  • Pa svi su i okrenuli u dolare i proizvodnju električne energije. Ovo ce na kraju biti tko smilje. Ostace oni veliki, mocni sa političkim vezama a ostali su pusiona. Elektro prenos tu igra veliku ulogu a da ne spominjemo kvalitetu solarni panela. Bojim se da smo samo narušili okolinu i prirodu i tko zna koje jos zlo sa tim dolazi. Mozda zračenja, bolesti, uticaj na klimu itd…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.