Odzvonilo duplim plaćama iz “državnih jasli” u RS-u

Stručna radna grupa izradila je novi zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Jedna od najznačajnijih novina mogla bi biti da ista osoba ne može po dvije osnove primati plaću ili naknadu iz proračuna Republike Srpske.

Nespojive funkcije

Novim zakonom imat ćemo jasniju sliku i moći ćemo lakše identificirati je li netko ili nije u sukobu interesa. Novi zakon bit će vezan i za registar svih zaposlenih u javnoj upravi, koji se radi s ciljem da jedna osoba ne može primati platu iz proračuna po više osnova, rekao je za Nezavisne novine Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu službu Republike Srpske i član stručne grupe koja je radila na novom zakonskom rješenju.

Iako članovi stručne grupe ne žele otkriti detalje jer, kako kažu, novi zakon još nije proslijeđen Vladi Republike Srpske i nadležnom ministarstvu, neslužbeno se doznaje da će, u odnosu na važeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, detaljnije biti propisan dio koji se odnosi na nespojive funkcije.

Upravo je nespojivost funkcija jedna od manjkavosti postojećega zakona s obzirom na to da on propisuje da su izabrani predstavnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici dužni podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova, i to najkasnije dan prije preuzimanja funkcije.

Međutim, nigdje nije detaljno propisano koje su to funkcije nespojive. Novi zakon donijet će i izmjene kada je u pitanju Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, i to na način da će ubuduće u radu ovog povjerenstva sudjelovati dva stručnjaka za ovu oblast, ali i jedan član nevladina sektora.

Nepotizam u BiH: Braća, supruge i “naši” zaposleni u državnim institucijama

Obrenka Slijepčević, predsjednica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Republike Srpske, rekla je za Nezavisne da je novi zakon završen, ali da još nije stigao u Vladu, odnosno nadležno ministarstvo, koje će biti i njegov predlagač.

Uskoro će novi zakon biti dostavljen premijeru Republike Srpske i preko nadležnog ministarstva upućen u proceduru. Još nitko od službenika ovlaštenih da ga upute u proceduru nije vidio taj novi zakon. Sve ono što je bilo nejasno u starom zakonu, u novom je precizirano, a razrađeno je detaljno i što podrazumijeva proračun itd., tri vrste sankcija, uvjeti za imenovanje u povjerenstvo…, rekla je Slijepčevićeva, ne želeći otkriti više detalja novoga zakona.

Novim zakonom, kako ističe Slijepčevićeva, trebali bi biti otklonjeni i pojedini apsurdi, kao što je, recimo, da direktor može glasovati sam za sebe prilikom izbora. To je, kako kaže, nedavno odlučio Vrhovni sud Republike Srpske, ističući da je sud u tom slučaju pokleknuo političkim pritiscima.

Kada je u pitanju sprječavanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Strategija borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine, kao jedan od strateških prioriteta definirala je upravo sprječavanje sukoba interesa.

Već na predstojećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske zastupnici će razmatrati izvještaj o radu Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, u kojem se, između ostalog, navodi i to da je u 2017. godini u radu bilo 238 predmeta, od čega 32 na vlastitu inicijativu, te da je utvrđen sukob interesa u svega 10 slučajeva.

Kako se doznaje, novim zakonom o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske broj utvrđenih sukoba interesa trebao bi biti daleko veći.

Nepotizam

U izvještaju Republičkog povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske za 2017. godinu, a o kojem će biti riječi na predstojećoj sjednici Narodne skupštine RS, kao jedan od najvećih problema naveden je nepotizam.

Najveći problem koji je Povjerenstvo primijetilo u lokalnim zajednicama je nepotizam, tj. prijem srodnika i povezanih osoba na radna mjesta u administrativnim službama jedinica lokalne samouprave ili drugih javnih ustanova ili javnih poduzeća, koja se finanviraju iz proračuna jedinice lokalne samouprave ili ih je osnovala jedinica lokalne samouprave, navedeno je u izvještaju.

Natječaji u BiH: Jedini kandidat s doktoratom posljednji na listi

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.