​Oko 2.300 oduzetih vozila u BiH ide na uništenje

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH raspisat će natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će vršiti uništenje motornih vozila koja su pravosnažnom sudskom odlukom oduzeta, koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i kojih su se vlasnici odrekli u korist države, i koja ne ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet, a stavljena su na raspolaganje UNO, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Radi se o oko 2.300 vozila za koje je Vijeće ministara BiH donijelo Zaključak kojim je UNO zadužena za postupanje sa spomenutim vozilima u skladu s važećim propisima.

Uništavanje vozila bit će vršeno tako da određeni dijelovi budu prodani u staro željezo, a drugi dijelovi uništeni na zakonski propisan način (npr. akumulatori koji moraju biti uništeni u skladu sa zakonskim propisima koji reguliraju oblast zaštite životne sredine…).

UNO je ranije donijela Uputstvo o uništenju i ustupanju carinske robe kojim je propisan postupak uništenja pod carinskim nadzorom robe koja nije bh. roba (carinska roba), te je definirala način postupanja s pravosnažno oduzetim vozilima za koja je od strane mjerodavnog tijela naloženo uništavanje ili koja ne ispunjavaju uvjete za prodaju u skladu s propisima za prodaju carinske robe, kako bi bio riješen problem pravosnažno oduzetih vozila.

Iz UNO navode da se vozila koja ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet izlažu prodaji u skladu s Odlukom o prodaji carinske robe. Takvih vozila nema puno i ona se prodaju. Međutim, najveći broj vozila nije mogao biti predmetom prodaje jer ne ispunjavaju uvjete za stavljanje u slobodan promet u skladu s propisima koji reguliraju tu oblast, a takvih vozila je u ovom trenutku oko 2.300 komada.

Ističu da je Uprava za neizravno oporezivanje dužna postupati u skladu s pravosnažnim i izvršnim odlukama nadležnih sudova, koje određuju, u skladu s posebnim propisima, hoće li oduzeti predmeti, što podrazumijeva i motorna vozila kao predmete prekršaja, biti uništeni, prodani ili predani odgovarajućem ovlaštenom tijelu.

Jedan dio motornih vozila koja se nalaze kod UNO oduzet je pravosnažnim rješenjima bivših entitetskih povjerenstava za carinske prekršaje i Povjerenstva za carinske prekršaje UNO, koje su do 2006. bile nadležne za vođenje prekršajnog postupka i donošenje prekršajnih rješenja.

(Fena)
2 komentara

  • Zasto unistenje.? Prodajte na licitaciji legalizirajte vozila i novac od prodaje usmjerite na nesto korisno za grad drzavu ili covicubdajte da prosiri svoje velebne dvore.

    • ako ništa u dijelove, čak će i više novaca dobit nego za cijela auta! sve mi se plače.. 2300 auta uništit :(((

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.