Održana ”Večer sjećanja” na žrtve 2. svjetskog rata i poraća

U kinu Borak održana je „Večer sjećanja“ u prigodi i u sklopu Programa pokopa posmrtnih ostataka 42 žrtve komunističkog režima iz II. svjetskog rata i poraća ekshumiranih na području Općine Široki Brijeg u protekle dvije i pol godine. Organizator „Večeri sjećanja“ kao i cjelokupnog Programa pokopa žrtava II. svjetskog rata i poraća ekshumiranih na području Općine Široki Brijeg je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg i Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Na samom početku programa voditeljica Ana Marija Prskalo je u kratkim crtama predstavila rad Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg koje je u protekle tri godine uz veliku pomoć Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ prikupilo 150 prijava o grobištima i stratištima na području Općine Široki Brijeg od čega je 105 prijava potkrijepljeno popunjenim formularima Povjerenstva i s osnovnim podatcima. Do sada su ekshumirane žrtve sa sedam grobišta u kojima su otkrivena 42 tijela, žrtve komunističko-partizanskih zločina u Širokom Brijegu, a koje će biti pokopane u nedjelju 29. srpnja na groblju Mekovac.

U prvom dijelu programa prikazana je 25-minutna video-prezentacija dosadašnjeg rada Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki Brijeg i Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. U drugom dijelu programa na temu „Komunizam i njegove žrtve“ govorio je dr. sc. Jure Krišto znanstveni suradnik s Hrvatskog instituta za povijest. Krišto je govorio o pogubnosti marksističkog nauka koji je utemeljen na ateizmu. „Svjetonazor u kojem nema Boga otvoren je stvaranje elite zla, a nasilje i uništenje su glavna obilježja marksističke ideje“, rekao je dr. Jure Krišto zaključivši da su glavne karakteristike komunizma gnjev, mržnja i osveta.

U nedjelju 29. srpnja na groblju Mekovac bit će pokopane 42 žrtve komunističkog režima, a koje su u organizaciji Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Općine Široki  i Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, u protekle dvije i pol godine ekshumirane na području Općine Široki Brijeg. Početak programa je u 17 sati ispred Gradske mrtvačnice u Širokom Brijegu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.