Održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Proljeće u Mostaru uvijek donese zanimljive i vrijedne kulturne događaje.

Jedan takav zbio se prethodnog vikenda, točnije u subotu, 18. lipnja – Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH), priopćili su organizatori u noći s utorka na srijedu.

Što može najbolje očuvati tradiciju nego njeni prenositelji i promotori? Tko je može najbolje predstaviti nego njeni ljubitelji? Upravo to pokazali su i dokazali oni ljubitelji tradicije na platou Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Kao i prethodnih godina na Smotri su svoj rad predstavila kulturno-umjetnička društva iz BiH, koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja.

Ocjenjivački karakter Smotri daje posebnu težinu, jer se upravo na njoj biraju predstavnici Bosne i Hercegovine za sljedeće smotre folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala te Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Ovogodišnji ocjenjivačko povjerenstvo predstavljala su eminentna imena iz svijeta folkora, etnomuzikologije, etnologije, etnokoreologije: prof.dr.sc. Tamara Karača Beljak (Muzička akademija Sarajevo); etnolog Andrija Ivančan, prof. i etnokoreolog Vidoslav Bagur, prof.

U natjecateljskom djelu nastupilo je sedam društava. Osim natjecateljskog djela Smotra sadrži i revijalni dio u kojem nastupaju kulturno-umjetnička društva predstavnici drugih naroda u BiH kao i gosti iz Hrvatske. Ove godine to su bili: KUD Bijelo Polje, Potoci – Mostar i FKU ”Primorska lijera” iz Republike Hrvatske.

Na koncu ne smijemo zaboraviti važan dio Smotre – mimohod, koji okupi sve sudionike, a kao polaznu i završnu točku i ove godine imao je HDHS Kosaču gdje se zaplesalo već tradicionalno najveće kolo.

Ovogodišnju Smotru u ime gradonačelnika grada Mostara Marija Kordića otvorio je Danijel Vidović, a u ime organizacijskog odbora nazočnima se obratio Vedran Vidović, predsjednik UHAKUD-a u BiH.

Nakon službenog dijela ocjenjivačkog programa uslijedio je i zabavni program za sve posjetitelje i izvođače – koncert klape Grga iz Posušja.

Ispunjeni plato Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača najbolji je pokazatelj vrijednosti ovoga događaja, ali i zahvala i poticaj organizatorima za sve buduće Smotre, priopćeno je iz UHAKUD u BiH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Super tradicija koju treba njegovati i čuvati.
    Uz naše različite običaje pjevanja i igranja narod je se sam za sebe zabavljao uvelučavao razne događaje bez üotrebe da se mora sve za novac.

  • Prelepo. Osećaji se bude, i baš kako peva pesma “…uz opanke, lepe žene, vino i giatru… vratio sam se jugu…”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.