Održana 3. klauzura Sveučilišta u Mostaru

„Digitalna transformacija obrazovanja“ naziv je treće klauzure Sveučilišta u Mostaru koja je održana u Tehnološkom parku.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić istaknuo je kako IT tehnologija zauzima značajno mjesto u sustavu obrazovanja i razvoja.

Mi želimo vidjeti koji su najveći standardi u visokom obrazovanju kada je u pitanju IT. Zajedno s našim partnerima pokušavamo stvoriti jedno IT središte u ovom dijelu BiH na SUM-u. Imamo za to potencijala, a imamo i odlučnosti da IT pozicioniramo kao jednu od strateških aktivnosti u radu i razvoju Sveučilišta, rekao je Tomić.

Neke od tema su bile trenutno stanje, mogućnosti, perspektive SUMIT, tehnologije e-obrazovanja i njihov utjecaj na poučavanje, budućnost poslovanja i obrazovanja, pregled e-infrastruktura u EU i RH te akademska zajednica kao ključni faktor razvoja IT industrije u BiH.

Doc. dr. sc. Tomislav Volarić, voditelj IT centra Sveučilišta u Mostaru objasnio je kako klauzura ima nekoliko ciljeva, a jedan od njih je stvarati IT središte kao što je IT centar Sveučilišta u Mostaru pod nazivom SUMIT.

Klauzura je izuzetno značajna za studente, jer SUM ide na strateški projekt “elektronički identitet”kojim će svaki student dobiti digitalni identitet i moći koristiti minimalno 50 e-usluga, objasnio je Volarić.

Uz SUM klauzura je organizirana s Koordinacijom Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu – SRCE i sveučilišnog strateškog partnera HT ERONET.

Na klauzuri Sveučilište u Mostaru i Udruženje Bit Alijansa za informacijske tehnologije sporazumom o suradnji dogovorili su unapređenje razvoja informacijskog društva u Bosni i Hercegovini. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić i generalni menadžer Bit Alijanse Armin Talić.

Dogovoreno je otvaranje Bit laboratorija u vidu predavanja, radionica, prilagođavanja nastavnih planova i programa i drugih aktivnosti. Članice Bit Alijanse organizirat će planske BitA4Students edukacije i radionice, priopćeno je iz ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.