Održan štrajk upozorenja u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke

Zaposlenici srednjih škola Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) održali su jutors štrajk upozorenja kako bi skrenuli pozornost na sve lošiji položaj prosvjetnih djelatnika u toj županiji.

Kako je u izjavi za Fenu kazao predsjednik Skupštine Sindikata srednjih škola ŽZH Ferdo Musa, prvi sat u jutarnjoj nastavi u sedam srednjih škola koje djeluju na prostoru ŽZH-a nije održan, a štrajk upozorenja održat će se na isti način i u poslijepodnevnoj smjeni.

Ovim štrajkom upozorenja želimo poslati poruku Vladi da je krajnje vrijeme da počnemo s normalnijim pregovorima, da se prekine sa zavlačenjima i pričama od kojih nema ništa. Mi samo tražimo svoja prava i ustrajat ćemo u toj našoj borbi, i kroz štrajkove, i kroz tužbe“, kazao je Musa.

On je podsjetio da je županijska Vlada u 2013. godini jednostrano, bez konzultacija s predstavnicima sindikata, umanjila plaće prosvjetnih djelatnika za osam posto uz obrazloženje da u proračunu jednostavno nema novca.

Po njegovim riječima, zbog prošlogodišnjeg smanjena plaća pred općinskim sudovima pokrenuti su sudski postupci, a prvostupanjske presude idu u korist prosvjetara, odnosno sud je presudio da je odluka Vlade bila nelegalna.

Pored sniženja plaća zakinuti smo i po drugim osnovama. Kolektivnim ugovorom predviđen je topli obrok od 12 maraka, a nama se isplaćuje 9, putni troškovi se ne isplaćuju u punom iznosu, regres za prošlu godinu nije isplaćen, honorari, kao i uplate za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kasne mjesecima. Zdravstveno, zapravo, nije plaćeno za cijelu prošlu godinu, a mirovinsko samo za prva dva mjeseca“, naglasio je Musa.

(Fena | Foto: Vlatko Mikulić/Jabuka.tv)

31 komentar

  • malo je jedan sat štrajka, trebate svi do županije i do premijera, pa de se vidi gdje je novac , ako je uvršten u prpračun, a nema ga za što treba, doprinosi, regres i ostalo.

  • sramota je da se ovo radi uciteljima nastavnicima i profesorima. Ovdje vidim neke nastavnike koji su meni predavali. I nemogu da vjerujem da pred penziju moraju da izlaze na ulicu.

  • Ako vam dije dobro, mjenjajte posao, probajte u privatnika reć ja hoću 12 KM topli umjesto 9. To što vi dobivate je novac od svih nas. Realno 12 vam je previše, za devet maraka možete ručati u bilo kojem restoranu koji drži kuhana jela. A topli obrok je valjda to, kuhano jelo.

  • Mi nismo u privatnika već smo djelatnici koji rade nenakav posao za koji je potrebita visoka stručna sprema i imamo Kolektivni ugovor sa Vladom čija izmjena ima svoju proceduru, ne može biti jednostrana, greška sindikata što ne objave plaće početnika da se vidi da je to prosječna plaća u FBiH, ali prijavljenih a ne stvarnih svi znamo da se u privatnika radi pola crno pola bijelo prijavljeno na minimalac ili nikako pa malo razmislite o našem statusu, oni honoraru su prekovremeni rad a ne rad u nekakvim izmišljenim komisijama da se nabije primanje to je krvavo zarađen novac, Vlada nam prošle godine “privremeno” smanjila plaće 8% sad ne vraća tih osam posto već ko fol 5%, a uzima nam na drugoj strani, plaćanje obaveza su pusti snovi, plaćanje dobavljačima takođe,

  • Nevjerovatno je da se profesorima ne uplaćuje,mirovinsko,zdravstveno porodiljno ko i svima,potpisane kolektivne ugovore ne poštiva poslodavac,tim gore što je profesorima plaća 850 KM. Pa ministrice upitaj se kad ujutro sjedaš u auto,razgovataš na mobitel,trošiš reprezentaciju zašto ponišavate profesore i zaposlene i nezaposlene.Nezaposlene jer ste ukunuli Pravilnik o prijemu profesora i odriješili “svete” ruke ravnateljima da primaju koga hoće .Da mladi ljudi zbg vas sve više odlaze jer u svome gradu ne mogu dobiti posao jer nisu ravnateljima podobni.

  • Bitno je da ovi na pozicijama imaju službena auta po 24 sata pa da mogu vozati žene,tetke i babe na babine, a prosvjeta nam i ne treba jer možeš kupit školu za kratko vrijeme i tako da nema potrebe ici na fakultet 5-6 godina jer se sa kupljenom školom prije zaposli i napreduje.

  • je li to Irena HSP-ovka i još jedna što ih je janko primio bez natječaja u Prvu osnovnu školu ,a ima ih još puuno .

  • Zašto sindikati nemaju polugodišnje i godišnje izvješće rada i trošenja novca . Kakav je sindikat da ne pomaže svojim ugroženim djelatnicima i financijski ako je potrebno ??Nema novca ?? Za što ga nema ?? Ili ima ??

  • Čitam ove pojedine komentare i žalosti me kada nekolicina trpa prosvjetare zajedno sa radnicima u privatnom sektoru.Ovdje se bitno razlikuju stvari što par ovih “glupana” ne razlikuje…e pa nije ni čudo kada ni škole nisu završili nego samo bleje ko većina čula-kazala.Počnite razmišljati svojom tikvom što vam je Bog dao a ne samo da vam služi za ukras na ramenima.

  • Mark-nema ni ukrasa na ramenima bez škole i vlasti stvarno ste tuga kad profesore plaćate 850 KM a sebe ..sračunajte..držite ravnatelje sa pedagoškom školicom koji primaju koga hoće .žalosno…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.