Održan prvi službeni sastanak Debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru

Jučer u 14 sati na Pravnom fakultetu u Mostaru, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru održao je prvi službeni sastanak u ovoj akademskoj godini, a koji je ujedno i sastanak za upis novih članova u Klub.

Sastanaku  je prisustvovalo 60 studenata od čega je 50 novih članova. Stari članovi su održali debatu na temu: ”Uvođenje smrtne kazne” te su na taj način praksom najbolje obasnili debatu.

Debata je strukturirana i vremenski strogo definirana  rasprava o zadanoj temi, u kojoj po preciznim pravilima, sudjeluju dvije ekipe, vlada i opozicija, zastupajući mišljenje za i protiv određene teze, ali neovisno o svojim privatnim stavovima.

Debata unapređuje sposobnost čovjeka da iznese, argumentira i obrani, tj. dokaže ispravnost svoga mišljenja sugovornicima, publici ili širem slušateljstvu. Kroz debatu i zastupanje strane protivne vlastitom stavu čovjek uči logično i kritično razmišljati, te na taj način ocjenjivati svoje i tuđe stavove i ideje na osnovi argumenata.

Debatni klub Sveučilišta u Mostaru je ujedino i prvi debatni klub u Bosni i Hercegovini, osnovan je 29. siječnja 2006. godine. Aktualni predsjednik Kluba  je Marko Kovačević.

Debatni klub nudi mogućnost sudjelovanja na mnogim turnirima po cijeloj Europi. Članovi su do sada sudjelovali na turnirima u Beču, Beogradu, Splitu, Budimpešti, Parizu, Berlinu gdje su postignuti dobri rezultati. Također, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru svake godine u mjesecu travnju, već zadnjih šest godina, organizira Debatijadu u kojoj sudjeluju debatni klubovi iz cijele Europe.

Od ove godine će sudjelovati i na europskim i svjetskim prvenstvima. Tako da će novi čalnovi imati prilike da dokažu svoje sposobnosti.  Sudeći po jako dobrom odazivu na prvom sastanku ovo bi trebala biti dobra godina za debatni klub.

(www.jabuka.tv | Anđela Krivić)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.