ODRŽAN 3. SIMPOZIJ „STOPAMA POBIJENIH“

U organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu održan je 3. simpozij „Stopama pobijenih”. Svrha simpozija je istraživati ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata da bi jednoga dana mogli biti proglašeni blaženima i svetima. Istražujući njihovu smrt nezaobilazno je istraživanje i smrti ostaloga vjernog puka koje je u to vrijeme snašla slična sudbina.

 

Program je počeo misnim slavljem koje je predvodio dr. fra Robert Jolić glavni urednik „Naših ognjišta”. U svome nagovoru propovijedi dr. fra Robert Jolić se zahvalio fra Miljenku Stojiću na njegovom trudu oko istraživanja života i okolnosti smrti naših franjevaca, a u svojoj propovijedi je istaknuo kako se ne trebamo s mržnjom sjećati onih koji su ubijali nevine već sjećati se onih, kako naših franjevaca tako i ostaloga puka, koji su položili svoj život za vjeru i za opstanak svoga naroda.

Na samom početku simpozija fra Miljenko Stojić Vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«” pozdravio je sve prisutne i zahvalio se na odazivu na ovakav jedan događaj. Nakon toga je pozvao prof. dr. sc. Branimira Lukšića pravnika i sveučilišnog profesora koji je imao izlaganje na temu „Hrvatski križni put i britanska uloga u njemu”.Prof Lukšić se osvrnuo na strašne događaje koji su pratili one nedužne ljude, igrom slučaja, zatečene u monstruoznom kažnjavanju bez suđenja. Brojke koje su ovdje iznesene bile su šokantne i na izrazima lica se moglo primijetiti zgražanje i nevjerica. Ipak, kad čujete kako je »Prema britanskom vojnom arhivu kod Bleiburga na jugoslavensko-austrijskoj granici bilo 200.000 hrvatskih vojnika i oko 500.000 civila koji su tamo došli predati se britanskim postrojbama, no Britanci su ih na vjeroloman način izručili Titovim komunistima koji su velik broj njih, prema riječima engleskog povjesničara Nikolaja Tolstoja, poubijali u uvjetima bezobzirnog divljaštva«, teško da će netko ostati ravnodušan.

simpozij_006

Dr. sc. Ivo Lučić docent na Filozofskom fakultetu u Mostaru i znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest, govorio je na temu „Pronalaženje posmrtnih ostataka ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću, te doprinos Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«”. I u ovom izlaganju susrećemo se s brojkama koje su poražavajuće za opstanak hrvatskoga naroda na našim prostorima i samim tim mora se nešto raditi na pronalasku tih, još uvijek nebrojenih, žrtava. A kad uzmemo za činjenicu da je Komunistička partija to ubijanje pravdala popravljanjem naroda, kao što jedno izvješće govori, ne smijemo ostaviti sve nerazjašnjeno i zemljom skriveno. Prof. dr. sc. Ivo Lučić osvrnuo se i na sve one masovne grobnice koje su u zadnjih nešto više od godinu dana otkrivene i koje jasno pokazuju kako se radilo o nasilnoj smrti koja je snašla te ljude, krive samo što su bili Hrvati i što nisu htjeli napustiti svoga Boga.Vice Nižić, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški govorio je o radu do sada ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje i Busovača. On se osvrnuo na Rad Povjerenstava za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općina Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje i Busovača. Ovdje smo slušali kako pet povjerenstava, a to su povjerenstva u pet općina, radi i funkcionira. Dobili smo presjek svih projekata koji su se radili i koji tek slijede, a na kraju je gospodin Nižić iskoristio priliku kako bi pozvao »i ostale općine da pokrenu proceduru u općinskim vijećima o ustrojavanju povjerenstava za istraživanje grobišta na području svojih općina, jer svima nam je znano da je na kraju i nakon Drugog svjetskog rata počinjen stravičan zločin nad hrvatskim narodom.«Na kraju simpozija nazočne je pozdravio gospićko-senjski biskup Mile Bogović rekavši između ostalog kako je došao vidjeti kojim sve to tokom ide i kako bi čuo nešto poticajno što bi se moglo i u Hrvatskoj primijeniti. Pohvalio je osnivanje povjerenstava po općinama i izrazio nadu da se nešto slično pokrene i u Hrvatskoj. Mi, s ove strane granice, iskreno se nadamo da će to biti i moguće. Nije skrivao činjenicu da bilo što što se naziva hrvatsko, a još pritom i kršćansko, nailazi na otpor. Ali, nadodao je, da unatoč tome treba nastaviti raditi.


1 komentar

 • A vi veličajte onog Slobodana Praljka koji vam izdaje knjige po Širokom, i većina Širokogriježana ga veliča,
  a nejgov otac Mirko Praljak bio na vlasti u Širokom dok je bila Jugoslavija kolika je on bio komunjara koliko je nevinih ljudi premlatio…..
  (nemoj mi brisati komentar)
  A danas kad se govori o zločinima u Šb svi šute tko je bio Mirko Praljak
  Ali zato njegov sin glumi hrvata i ustašu valjda se ugledao na oca komunista
  (nemoj mi brisati komentar)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.