Određen pritvor roditeljima dječaka koji je preminuo jer ga nisu liječili

Roditelji dječaka koji je u srijedu preminuo u Puli, u subotu su dovedeni pred suca istrage. Određen im je istražni zatvor.

Oglasio se i DORH:

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 1. listopada 2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08).

Rekli da se ne osjećaju krivima

Oni su u petak ispitani u odvjetništvu nakon čega su vraćeni u pritvor, gdje su proveli noć. Kazali su da se ne osjećaju krivima. Policija ih optužuje da su grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom o njegovom zdravstvenom stanju, čime su prouzročili smrt djeteta. Ako im se na sudu dokaže krivnja, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do 15 godina zatvora.

Jutros su dovedeni pred suca istrage u pratnji odvjetnika koji su im dodijeljeni po službenoj dužnosti.

Liječnici su ga reanimirali, a nad njim se molio šaman

Podsjetimo, u srijedu je u pulskoj bolnici preminuo 15-godišnji dječak kojeg roditelji tri mjeseca nisu vodili u bolnicu unatoč njegovom narušenom zdravstvenom stanju. Dječak je u ta tri mjeseca oslabio i izgubio na težini. Neslužbeno, dječak je imao dijabetes koji nije bio liječen na primjeren način.

Stanje mu se znatno pogoršalo 27. rujna, no roditelji su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć.

Dijete je reanimirano u kolima hitne pomoći. Na tren se uspostavio puls ali, nažalost, dijete ipak nismo uspjeli spasiti, rekla je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić za Glas Istre.

Tragedija u Hrvatskoj: Dijete preminulo nakon što su ga roditelji zanemarivali

Pozvali Hitnu kad je dijete prestalo disati

Majka je Hitnu pomoć pozvala kad je dijete prestalo disati. Reanimacija je započela već u njihovoj kući, a nastavljena je u bolnici.

Hitna pomoć je pozvana kad je 15-godišnjak već bio klinički mrtav, piše Glas Istre u današnjem izdanju novina. Navode i da je tijekom reanimacije nad njim molio šaman.

Dijete je nakratko stabilizirano, ali stanje mu se opet pogoršalo i nakon nekoliko sati dječak je umro.

Preminuli dječak je pohađao prvi razred pulske Gimnazije, na kojoj je u subotu izvješena crna zastava. Ravnatelj gimnazije Nikola Vujačić nije želio komentirati slučaj, prenosi Index.

Iz PU istarske kažu da ranije nije bilo postupanja u ovoj obitelji.

Privedeni par je prije dvije godine izgubio još jedno dijete. U kolovozu 2019. na jezeru Čingi-Lingi, u općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji, utopio se njihov tada 11-godišnji sin.

(www.jabuka.tv | Foto: Srecko Niketic/Pixsell)