Odobrena prva “ženska Viagra”

Američka Uprava za hranu i lijekova (FDA) odobrila je upotrebu lijeka Addyi koji bi trebao liječiti poremećaj hipoaktivne seksualne želje kod žena u predmenopauzi.

To je prvi lijek koji je FDA odobrila za tretiranje poremećaja seksualne želje kod žena. Objavili su i upozorenje o potencijalno opasnim nuspojavama uzimanja lijela, poput niskog tlaka i opasnosti od gubitka svijesti, osobito kad se uzima s alkoholom.

Riječ je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovime se legitimizira ženska seksualnost kao važna komponenta zdravlja, priopćila je Nacionalna udruga potrošača.

Kritičari lijeka

Međutim, udruga za zaštitu potrošača Public Citizen predviđa da će se lijek povući iz upotrebe u roku od nekoliko godina zbog toga što predstavlja velik rizik za žene, a donosi malo koristi. Nažalost, još ćemo slušati o njemu, poručili su.

Lijek tvrtke Sprout Pharmaceuticals već je dvaput odbijen (2010. i 2013. godine), a sada ga je FDA ipak odobrila uz striktne upute da se pacijentice moraju u potpunosti upozoriti na moguće zdravstvene rizike. Addyi je odobren nakon lobističke kampanje u kojoj su sudjelovale i neke ženske udruge.

Žene koje su tijekom kliničke studije uzimale Addyi imale su prosječno jedan seksualno zadovoljavajući doživljaj mjesečno više od žena koje su uzimale placebo. Zagovornici lijeka tvrde da je riječ o značajnom rezultatu, dok kritičari smatraju da potencijalni rizici daleko nadmašuju koristi.

(Hina)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

Komentiraj: