Odnosi Hrvata i Bošnjaka na najnižoj razini od ratne 1993.

Izetbegoviću je do krajnjih granica zaoštrio retoriku prema Hrvatima u BiH poručujući im da će u vlast postaviti Hrvate po njegovoj mjeri, dok je Republici Hrvatskoj zaprijetio blokadom gradnje Pelješkog mosta, piše Zoran Krešić u kolumni za Večernji List.

Izetbegovićeva strategija svodi se na inzistiranje na statusu žrtve iz prošlog rata kako bi ostvario dodatnu premoć u odnosu na malobrojnije Hrvate u BiH, a u međuvremenu pokušao ušutkati Zagreb.

Odnosi između hrvatske i bošnjačke politike u BiH, sudeći barem prema Izetbegovićevim izjavama, nisu bili tako zaoštreni još od vremena rata iz 1993. godine, te kasnijim nametanjem minornih stranaka. Upravo je to ključno u prijeporu koji dva naroda i njihovi politički vođe godinama ne uspijevaju razriješiti.

Čelnici najveće hrvatske i bošnjačke stranke, HDZ BiH i SDA, dugo su vodili razgovore kako osigurati da brojniji Bošnjaci ne biraju političke predstavnike u institucijama u kojima je po ustavu definirano da u njima sjedi određeni broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

To su Domovi naroda i Predsjedništvo. Nekadašnji predsjedajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić, danas saborski zastupnik, dobio je pravnu bitku u Ustavnome sudu BiH koji je ocijenio da su Hrvati diskriminirani izborom izaslanika za Dom naroda.

Primjerice, jedan Hrvat za Gornji dom naroda bira se iz županije sa sjedištem u Goraždu gdje, po posljednjem popisu, žive 23 Hrvata, a jedan u Posavini gdje ih živi oko 35.000. Zastupnika iz Goražda biraju Bošnjaci ili je izabran Bošnjak koji se lažno predstavlja Hrvatom. Takvo što omogućava Bošnjacima da uspostave vlast bez Hrvata.

Te odredbe izbornog zakona Ustavni je sud nedavno izbrisao, pa su predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najviše hrvatskih stranaka, predložili izmjene izbornog zakona kojim bi se onemogućile nove manipulacije. Umjesto da popuste uzde prema Hrvatima, bošnjačke stranke glasovale su protiv toga prijedloga, što može dovesti hrvatsko-bošnjačku Federaciju u stanje najozbiljnije krize od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je Izetbegoviću da neće više nasilno vladati, kao što je to u Jugoslaviji činio Beograd kosovskim Albancima nametanjem Sejde Bajramovića. “Izetbegoviću sam jasno rekao – HDZ i stranke okupljene oko HNS-a uvjerljivo će dobiti izbore, uvjerljivije nego ikad do sada, ali ti ili takvi kao ti nećete nam birati predstavnike, niti ćete nam vi tražiti alternative, kao što ste do sada radili”, poručio je Čović.

S Daytonom je u BiH samo zacementirano stanje rata. Ratni ciljevi nikada nisu prestali dominirati kod triju nacionalnih politika. Kod Srba je to neovisna država Republika Srpska, kod Bošnjaka je to unitarna država s dominacijom, a kod Hrvata povratak autonomije kakvu su imali s Herceg-Bosnom.

Nakon što su prošle godine, uz bošnjačke pritiske, proglašeni rezultati popisa, po kojima prvi put u povijesti Bošnjaci u BiH čine više od 50 posto stanovništva, počela je realizacija radikalnog Izetbegovićeva plana.

On računa na iseljavanje Hrvata, političke i pravosudne pritiske, a eventualna osuđujuća presuda Suda u Haagu hercegbosanskoj šestorki dala bi zeleno svjetlo za političku likvidaciju Hrvata. Upravo stoga, jer se Zagreb nakon ulaska u EU trgnuo i prema BiH ponovno gradi aktivnu politiku te inzistira na jednakopravnosti sunarodnjaka, Izetbegović je doslovno zaratio i s Hrvatskom.

Zato je ministar Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije, inače umjereni Adil Osmanović uputio gotovo ultimatum svome kolegi Olegu Butkoviću da će BiH odrediti granicu na moru i zaustaviti gradnju Pelješkoga mosta. Izetbegović sadašnju politiku, u čemu ima protivnike u dijelu bošnjačke javnosti, gradi na snažnoj potpori Reçepa Erdoğana čija je državna televizija nedavno započela i snimanje serijskog filma u Sarajevu o ocu nacije Aliji Izetbegoviću.

Iako ima potporu s Istoka, na Zapadu se sve glasnjije upozorava na mudžahedine i ekstremiste koje su upravo njegov otac i on doveli tijekom rata u BiH i djelomično narušili umjereni bosanski način islama. No, upravo osokoljen potporom s Bospora pokušao je držati lekcije predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, češkom predsjedniku Milošu Zemanu i austrijskom šefu diplomacije Sebastianu Kurzu.

Nije ni čudo da autoritativnom bošnjačkom lideru stanovnici Sarajeva podižu srednji prst. Nedavno je to učinila i jedna američka državljanka, ali je odmah nakon toga završila u policiji, a na društvenim mrežama sve je više onih koji smatraju da Izetbegović po ponašanju sve više sliči na Kim Jong-una.

(Zoran Krešić/Večernji list BiH)

16 komentara

  • Razlog je taj što se vecinski narod ponasao kao da je ovo samo njihova drzava a nije jer vecina Hrvata je upravo 1.ozujka glasala za izlaza iz ex Yu a kasnije je Alija stalno tvrdio da ce nas nasa armija spasiti zato molim cinjenice a ne lazi….a inace u svemu veliko bosnjacke face nastoje marginalizirati Hrvate trazecu podobne sebi ucjenjene ili vjerne hr psice a takvih ima jako puno u nekim državnim jaslama i tako već nekoliko godina znaci vise istine manje lazi jer istina se dokazije a laz se odbacuje…..

  • Bajram se slavi na Visokoj Glavici u Širokom brijegu gdje nema bošnjaka.Je li to vjerska proslava praznika ili provokacija.Što je dalje…Bože sačuvaj,prodado smo se za šaku škuda,a kod nas na stotine juda…Za što izginuše branitelji u domovinskom ratu tugo moja…Dezerteri,ratni profiteri,lažni invalidi,lažni branitelji sada stoje iza ovog na visokoj Glavici..Dokle smo se spremni prodavati,,prostitutka,,nam niti jedna nije ravna..

  • Izetbegović ne govori istinu, od kada su on i Čović (Muslimani i Hrvati ) ako se njih dva ne mogu dogovoriti ja sa komšijama mogu i odnosi su nam više nego dobri. Vi ste se namirili parama pa sada Vam dosadno i želite ponovo zavaditi nas i Hrvate, ma od..bi.

  • Šta fali jednoj multikulti džamiji u Širokom Brijegu? Baš bi lijepo krasila Širokobriješki trg da se ukloni ono ruglo od tzv Penavića kuće i da se na tom mjestu izgradi jedan lijepi velebni islamski centar, ili na prostoru rugla zvanog tzv. Duhanska stanica? Imamo i certificiranje međunarodne klesare koji imaju sve međunarodne certifikate i dokazane referentne listi od titine ruže u centru grada do velebnih ćiriličnih slova na Kočerinu. Ti “stručnjaci” za kamen jedva čekaju da iz se “da zadatak” i prisupe “humanitarnom radu” za opće dobro, a sve sa ciljem multikulti društva i religije.

  • KOJI ALAT..TJ KONJ PO NJIOVOM.DA ERDO ŠTOGOD PRAVI KAKVU ĆUPRIJICU GHORIKA U BOSNI EEE TOO BI BILO ZA ORDEN. KUŠŠŠ U 3 P.M.

Komentiraj: