Odnos braće i sestara: Što je lakše, biti stariji ili mlađi član obitelji? | Jabuka.tv

Odnos braće i sestara: Što je lakše, biti stariji ili mlađi član obitelji?

Biti najstarije dijete u obitelji može zvučati poprilično dobro u teoriji i izvjesno je kako ima svojih prednosti.

Dobivate nekoliko mlađih braće i sestara kojima možete šefovati, možete se uvijek vaditi na kartu “ja sam stariji”, a i znate puno više nego li vaša mlađa braća i sestre. No isto tako, biti najstariji u obitelji ima i svojih brojnih nedostataka, a brojni se slažu i kako je mlađima zapravo lakše, piše Vecernji.hr.

Starija djeca u obitelji vjerojatno će se složiti da su roditelji bili stroži prema njima nego li njihovoj mlađoj braći. Kada ste prvo dijete u obitelji, roditelji se obično “uče” na vama, davajući vam puno pravila koje morate slijediti.

Većina roditelja postane manje stroga s mlađom djecom jer se osjećaju opuštenije u svojoj ulozi roditelja nego li prvi put. Mlađi su u prednosti jer imaju više vremena promatrati kako se njihova starija braća i sestre suočavaju s novim izazovima prije njih, te na taj način uče po primjeru.

To im automatski daje drugačiju startnu poziciju i samopouzdanje da i oni mogu prebroditi prepreke jednako dobro kao i njihova starija braća. Polazak u školu, prve ljubavi, kako se pripremiti za državnu maturu, sve su to primjeri koje mlađe dijete uči usput promatrajući svojeg starijeg brata ili sestru. Stariji su uvijek sve prošli sami i prije. Na njima je i odgovornost da su upravo oni ti koji moraju biti zreliji.

Starije dijete uvijek mora znati bolje i donijeti pametniju odluku. Dok se djeca svađaju, roditelj će obično upozoriti starije dijete da je trebalo postupiti zrelije jer je ipak, eto, ono starije. Na starijem je djetetu da onom mlađem postavi dobar primjer koje će ono kasnije moći slijediti. Odgovornost obično pada na starije dijete. Primjerice, ako mlađe dijete napravi nešto loše što ste vi prethodno učinili, roditelj bi vrlo vjerojatno mogao reći ‘To su naučili od tebe”.

Starije dijete često postane “roditelj” u bratskim odnosima. Ako vaš mlađi brat ili sestra ima problem, nerijetko ste upravo vi osoba kojoj se mogu obratiti, jer u vama, osim bratske, vide i roditeljsku figuru.

Često puta je mlađem djetetu teže povjeriti svoje nedoumice roditeljima, pa će tako posegnuti za alternativom koju mu predstavljate upravo vi. Vaših nekoliko godina više, iskustvo, a i pamet, okolnosti su zbog kojih će se mlađa braća osloniti upravo na vas kada zaškripi. No u konačnici, koliko vam god možda mlađa braća išla na živce, znate da ste sretni ste što ih imate.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj: