Cvijanović: Zabrinjava me porast islamskog radikalizma u BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ju zabrinjava porast islamskog radikalizma u BiH i da je apsurdno što se tim pitanjem, kao i povratkom džihadista, ne bavi nitko od stranih diplomata u BiH.

Cvijanović je kazala da, nažalost, ti krugovi međunarodne zajednice zatvaraju oči na prijetnju.

Mi imamo jasan zakon u BiH – onaj koji ide na strana ratišta mora biti strogo kažnjen, a imamo slučajeve ljudi koji su ratovali na strani terorista koji dobivaju blage kazne, kao da su išli raditi negdje na bauštelu, a ne ubijati i terorizirati ljude, rekla je Cvijanović za Večernji list.

Podsjetila je da je svaki teroristički napad koji je izveden u svijetu na neki način povezan s BiH, bilo da je riječ o oružju ili dokumentima, te navela primjer New Yorka i Madrida.

Cvijanović je napomenula da je terorističkih napada bilo i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, te da je od nekoliko veleposlanika zapadnih zemalja, kada ih je pitala što misle o tim teroristima, dobila odgovor da, gledano prema postotku u odnosu na broj stanovnika, to nije veliki broj.

Zamislite tako stupidan odgovor umjesto da kažu kako ćemo zajednički riješiti taj problem. Dovoljan je samo jedan takav da pobije stotine ljudi. A kad netko danas javno govori o tome, Bošnjaci ga napadnu. To je velika sramota, jer mi ne govorimo o narodu, već o teroristima koji nam svima mogu nanijeti zlo, rekla je Cvijanović.

Kazala je i da je zabrinjava problem s migrantima, jer osim sigurnosne, predstavljaju i zdravstvenu prijetnju, a ovdje nema uvjeta za njihovo zbrinjavanje.

I tu smo zauzeli jasan stav. Od početka smo rekli da nam ne treba novac EU da zbrinemo te migrante, jer oni idu prema EU. Vi njih pustite da uđu i tamo rješavajte njihov problem. To je problem koji će još dugo trajati, jer nema nikakvog sustavnog rješenja za njega, ocijenila je Cvijanović.

Kada je riječ o pričuvnom sastavu policije Republike Srpske, Cvijanović smatra da je Republici Srpskoj potreban, jer je mnogo jeftiniji, a i bavit će se elementarnim nepogodama da taj posao ne rade policija i drugi organi.

Ona je poručila da Srpska ima pravo i legitimitet osnovati pričuvni sastav, što ima u svakoj zemlji članici EU.

Što god da se radi u Republici Srpskoj, odmah svi skoče, pogotovo bošnjački političari, a nakon njih odmah skaču i strani diplomati koji odmah podrže ono što Bošnjaci kažu. Nikada nisam vidjela da strani diplomati skoče i podrže ono što su rekli hrvatski ili srpski političari. To postaje toliko frustrirajuće da nas je to i dovelo do toga da smo se udaljili jedni od drugih, rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske smatra da bi, da nema priče o pričuvnom sastavu, bila neka druga izmišljena tema, te podsjetila kako su prije godinu i pol dana naslovnice u cijelom svijetu pisale o tome kako Republika Srpska ima paravojne formacije.

Nakon toga je došao red na prekomjerno naoružavanje u Republici Srpskoj, kako Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja oružje, dok nitko ne govori o tome kako se godinama u federalnom MUP-u nabavlja oružje, zaključila je Cvijanović.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.