Odluka Vrhovnog suda FBiH: ZZO HNŽ-a nije nadležan za isplatu porodiljnih naknada

Iz Zavoda zdravstvenih osiguranja  (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) priopćili su u ponedjeljak kako prema odluci Vrhovnog suda Federacija BiH, spomenuti zavod nije nadležan za isplatu porodiljnih naknada.

Zbog donedavnog nepostojanja propisa iz oblasti dječje zaštite, u Hercegovačko–neretvanskoj županiji, obveznici uplate doprinosa (poslodavci), posljednje tri godine, tužili su Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za refundiranje porodiljnih naknada isplaćenih njihovim zaposlenicima tijekom porodiljnog odsustva.

Vodeći računa o sredstvima kojim raspolaže, namjeni tih sredstava i potencijalnim novim troškovima, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a je sukladno važećim zakonskim propisima, a poradi pogrešne primjene materijalnog prava, za sve pravomoćne presude koje prelaze 30.000 maraka, podnio reviziju Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Taj sud je, odlučujući o reviziji ZZO-a HNŽ-a protiv presude Županijskog suda u Mostaru, uvažio žalbu Zavoda i odlučio kako ZZO HNŽ-a nije odgovoran za isplaćivanje plaće po osnovu porodiljskog odsustva iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ovom presudom spriječeni su daljnji višemilijunski gubitci koje je Zavodu mogla prouzročiti isplata porodiljnjih naknada po osnovu pravomoćnih sudskih presuda općinskih i županijskih sudova, stoji u priopćenju.

Navodi se i to kako je nadležnost Zavoda u pogledu refundiranja naknade plaće za odsustvo s rada preko 42 dana definirana Pravilnikom o postupku i kriterijima za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, povrede ili drugih okolnosti FBiH.

Pravilnikom je propisano kako privremena spriječenost za rad podrazumijeva odsustvo s rada uposlenika/osiguranika zbog određenih pojava vezanih za zdravstveno stanje uposlenika ili člana njegove obitelji – bolesti, povrede, nesreće na radu, teže urođena degenerativna stanja i oboljenja djece, odnosno njege člana obitelji.

Unatoč činjenici da porodiljno odsustvo nije bolest i ne može se tretirati kao “bolovanje”, tužbe pokrenute pred nadležnim općinskim i županijskim sudovima rješavane su u korist tužitelja pa je u protekle dvije godine za isplatu porodiljnih naknada po sudskim presudama Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a isplatio više od 2.000.000 maraka iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

Po pokrenutim tužbama za refundiranje porodiljnih naknada koje su još u proceduri, u naredne dvije godine, Zavod je trebao izdvojiti još više od 3.000.000 maraka, prenosi Večernji list BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.