“Odljev mozgova”: Stanje u trima medicinskim oblastima postaje alarmantno

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija samo su neki od uzroka iseljavanja stanovništva, azemlje u koje se najčešće odlazi su Njemačka, Austrija, Slovenija i Švedska.

Stanje u BiH

BiH je svrstana na 131. mjesto među 133 države u kategoriji “odljev mozgova“. Zemlju najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja, kao što su programeri, inženjeri, općenito visokokvalificirana radna snaga, piše Večernji list BiH.

BiH napuštaju i brojni liječnici, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posljedicu ima podatak da BiH trenutačno ima 200 liječnika na 100.000 stanovnika, što je manje od europskoga prosjeka od 362 liječnika.

Iz BiH odlaze mladi liječnici, odlaze hrabri liječnici, upravo oni koji, nakon stjecanja iskustva i prakse u struci, trebaju preuzeti odgovornost za zdravstveni sustav u BiH, upozorio je u razgovoru za Fokus.ba predsjednik Liječničke komore FBiH prim. dr. Harun Drljević.

Posebno je naglasio da bh. zdravstvu kronično nedostaju anesteziolozi, patolozi i pedijatri. Riječ je o tri oblasti medicine u kojima je stanje najalarmantnije.

Slab je odziv i na specijalizacije iz kirurških disciplina, neatraktivne su specijalizacije iz obiteljske medicine, pogotovo u manjim mjestima. Zbog svega toga za pretpostaviti je da će se u budućnosti pojaviti deficit liječnika i u ovim oblastima, kazao je Drljević.

Za 10 do 15 godina, kada bi trebali biti nositelji zdravstvenoga sustava u BiH, upozorava Drljević, mladi doktori neće biti tu.

Njihova mladost, energija i kreativnost tada će biti u službi zdravstvenih sustava drugih zemalja. Nama ostaju vremešne generacije liječnika u zdravstvenom sustavu koje vjerojatno neće moći u budućnosti adekvatno preuzeti evidentne rastuće potrebe u zdravstvenoj skrbi stanovništva. Stanovništvo BiH demografski evidentno stari, a stariji stanovnici, što je sasvim normalno, češće obolijevaju od različitih patologija vezanih uz stariju životnu dob – kronična oboljenja, maligna oboljenja, degenerativna oboljenja…, naglasio je Drljević.

Brojni razlozi odlaska

Mnogobrojni su razlozi odlaska liječnika – nemogućnost stručnoga profesionalnoga usavršavanja i stručnoga napredovanja, preopterećenost, česti i emotivno obojeni, uglavnom neosnovani medijski napadi na liječnike i njihov rad.

Tu su i senzacionalistički vođeni sudski sporovi i uglavnom neosnovane tužbe protiv liječnika koji vrijeđaju dostojanstvo doktora medicine i unose nemir te paniku u liječnički korpus.

Neadekvatni su uvjeti rada, zdravstvene ustanove su nedovoljno opremljene, ne postoji minimum uvjeta za prakticiranje koje neće ugroziti stanje zdravlja pacijenta i prouzročiti liječničku pogrešku.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.