Odličan razlog da čokoladu jedete za doručak

Slušali smo kako nam roditelji “prigovaraju” da prvo pojedemo večeru, a tek onda “slatko”, ali dobra je vijest da kad je riječ o čokoladi, vrijedi obrnuto. Čokoladu bismo trebali jesti ujutro, natašte, tvrdi stručnjakinja Megan Giller.

Nakon buđenja i “beauty sleepa” i okusni pupoljci su, tvrdi Giller, odmorni i “čisti” za nove okuse. Ako želite okusiti pravi okus čokolade, kušajte komadić po komadić.

Megan, kao iskusna kušateljica, predlaže da krenete s više vrsta čokolade, od one s najvišim udjelom kaka do one s najnižim, ili obrnuto, kako više preferirate.

Napominje i kako je čokoladu dobro pomirisati prije nego je stavite u usta.

Na taj ćete način dobiti dojam kakvog je okusa i prije nego vam se počne topiti na jeziku.

Zašto je zdravo jesti tamnu čokoladu?

Zdravlje srca

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola, piše Alternativa za Vas.

Antidepresant

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.

Riznica antioksidanata

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima – prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Regulacija šećera

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to – flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Važni minerali

Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.