Odlasci ne prestaju: "Radila sam i po 15 sati za 500 KM" | Jabuka.tv

Odlasci ne prestaju: “Radila sam i po 15 sati za 500 KM”

Ista je ili slična slika gotovo svakoga jutra ispred zgrade u Banjoj Luci u kojoj se nalaze konzularne prostorije Veleposlanstva Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Više desetina osoba, uglavnom mladih, čekaju u redu – da iz Bosne i Hercegovine odu u Sloveniju. Većina ih, u red ispred slovenskoga konzulata u Banjoj Luci, stiže s područja Unsko-sanske županije, javlja N1.

Među njima je danas bila i Haseda Šabić iz Cazina koja kaže da odlazi iz Bosne i Hercegovine radi boljih mogućnosti za zaposlenje. Upitana što će raditi i zar ovdje nema baš nikakvoga posla, odgovorila je da će raditi kao kuharica.

Posla ima, ali nije to – to. Nismo prijavljeni, koliko radimo nismo dovoljno plaćeni. Tako da nam je bolje gore i za djecu. Nisam sama, više i radi djece idem, rekla je Haseda naglasivši kako će sobom povesti i djecu.

Ukazala je i na razlike u radnim uvjetima u BiH i Sloveniji.

Iskreno, ja sam radila za 500 maraka. Osam sati kao radiš, a radiš 10, 12 i do 15 sati, ovisi. Odeš kući pa se vratiš, kazala je.

Ne zna što je očekuje u Sloveniji, ali je sigurna da će joj biti bolje.

Ne znam koliko će točno biti, ali dosta bolje, bar smo zaštićeni, osigurani smo, kazala je Haseda Šabić.

Mirsad Kovačević odlazi iz Bosanske Krupe. Ranije je bio u Austriji, sada ide u Sloveniju po prvi put.

Idem raditi u Sloveniju. Radio sam u Austriji pa sam napustio, rekao je za N1.

Upitan zašto odlazi, odgovorio je da ide zato što ovdje ima previše pa ne može odraditi.

Slaba je ovo dobrota. Evo u 45. godini napuštam, umjesto da odlazim u mirovinu, ja odlazim. Rat svoje odnio, vladari svoje nose, mi svoje. Obitelj ostaje do daljnjega. Planiram ih voditi, ako ostavim papire, rekao je Mirsad.

Abdijana Saklić je iz Cazina. U Bosni i Hercegovini je radila dvije godine. Svoje “bolje sutra” želi pronaći u Sloveniji.

Završila sam srednju školu i počela već s radom neke dvije godine i sada idem dalje. U Sloveniji ću raditi kao kuharica, to je moja struka. Pa ima posla ovdje, ja sam radila dvije godine, naučila što trebam i idem dalje. To je moj cilj, ispričala je Abdijana Salkić.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • pa i u nas je isto alma Boga kaznit će sve koji izrabljivaju radnike ppo 10 i više sati dnevno i subite,nedjelje ,svece i peaznike za 500-600 KM sa minimalnim doprinosima ako ih uopće plate i rade ljudi po 250 sati mjesečno a prekovremene ne plaća.Nema ni godišnjeg nego pet dana u godini kad se oni smiluju.Nego radnici bi trebali odraditi 8 sati i 15 sati svi otići.pa nek gazde i gazdići nastave radit do 21 sat kad neće da plate radnike i bogate se na njihovoj grbači.

Komentiraj: