Odgovor puno otkriva: Možete li se uspinjati stubama minutu bez stanke?

Koliko dugo ćemo živjeti? Svatko želi znati odgovor na to pitanje, iako je nemoguće predvidjeti budućnost.

Ipak, neke stvari, kada je riječ o zdravlju, možemo “predvidjeti”, odnosno, prepoznati znakove da nam u budućnosti prijete neki zdravstveni problemi, kažu stručnjaci.

I uspinjanje stepenicama može biti pokazatelj naše zdravstvene slike.

Ostajete li bez daha ili se uz stube penjete bez problema? To će vam otkriti prijeti li vam rizik od prerane smrti uslijed kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Studija koju je provela skupina istraživača sa Sveučilišne bolnice Coruña u Galiciji, sugerira da ako se možete uspinjati stepenicama minutu bez stanke, možete izbjeći preranu smrt.

U istraživanju je sudjelovalo 13.000 ljudi koji su bolovali ili su sumnjali da boluju od koronarne arterije. Utvrđeno je da oni koji su imali problema pri penjanju uz stepenice, imaju tri puta veći rizik od prerane smrti uslijed srčanih problema, piše Vecernji.hr.

Također, utvrđeno je da imaju i dvostruko veći rizik od obolijevanja od raka.

Dr. Andrew Freeman, stručnjak za kardiovaskularnu prevenciju, podržao je studiju i pojasnio da ovaj test sa stubama otkriva i kako osobe koje uspješno odrade test uspinjanja po stubama lakše podnose i operativne zahvate u odnosu na one koje test prođu s poteškoćama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.