Odgođena sjednica Parlamenta FBiH, nema potrebne većine za izglasavanje poreznih zakona

Šesta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj je trebalo biti razmatrano pitanje izmjena zakona o doprinosima i porezu na dohodak, neće biti održana, jer ne postoji potrebna većina. Potvrdio je to novinarima predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović.

Kao razlog je naveo potrebu usuglašavanja stavova o predloženim novim federalnim zakonima o doprinosima te o porezu na dohodak, koji su bili kandidirani za dnevni red. Zaimović za sada nije najavio novi termin njenog održavanja, piše Klix.ba.

Naime, zakoni o porezu na dohodak i doprinose koje je Vlada FBiH najavila kao reformske i kojima je između ostalog predviđeno oporezivanje do sada neoporezivih primanja, poput toplog obroka i utvrđivanje neoporezivanja plaća do 800 KM, još uvijek će čekati usvajanje.

Kako je sjednica Parlamenta FBiH brzo zakazana nakon usaglašavanja zakona na Vladi, tako su isto spomenuti zakoni stavljeni na čekanje. Stopostotnu podršku zakonima daju za sada samo zastupnici SDA. Njihovi koalicijski partneri SBB i HDZ imaju određene zamjerke i kako se doznaje nisu spremni u ovom trenutku podržati izglasavanje.

Opozicija predvođena SDP-om također ne podržava prijedloge zakona dok se ne usvoji zakon o minimalnoj plaći, koji će, prema viziji SDP-a jamčiti povećanje minimalne plaće za 100 KM u drugoj godini od primjene zakona i 200 KM.

Na predložene izmjene Zakona o doprinosima i dohotku Vlada FBiH je dobila brojne kritike, čak i poslodavaca, IT sektora i drugih. S druge strane, premijer FBiH tvrdi da je riječ o dobrim zakonskim rješenjima te da će se dobri efekti vidjeti vrlo brzo nakon usvajanja.

Sada ostaje za vidjeti kada će nova sjednica biti zakazana i koliko će politički odnosi među strankama usloviti i usmjeriti sudbinu predloženih zakona.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.