Odgođena isplata srpanjskih plaća jer Mostar nema novca

Predstavnici mostarskih gradskih vlasti i gradskih sindikata održali su napokon sastanak. On se trebao dogoditi još prije 15 dana, ali je nekoliko puta odgađan. Kako su nam rekli sudionici sastanka, predstavnici Grada su istaknuli kako u proračunu još nema novca za isplatu plaća za srpanj svima, tako da je ova isplata odgođena do daljnjeg.

Novi sastanak

– Dogovoreno je da se ponovo sastanemo za desetak dana i tada vidimo ima li dovoljno novca za isplatu srpanjskih plaća. Također, najavljeno je kako će se raspravljati i o koeficijentu po kojemu će plaće biti isplaćene – rekli su nam sudionici sastanka. Sindikati svakako nisu zadovoljni ovakvim razvojem događaja. Pogotovo su frustrirani činjenicom kako će se odluka o srpanjskim plaćama donositi krajem rujna ili u listopadu. – Mi smo te plaće već potrošili jer moramo od nečega živjeti. Sigurno je kako nećemo pristati na smanjenje plaća. Možemo razgovarati o tome da se plaće kao ranije umanje, ali da se zaostatci isplate do kraja godine. Sve ćemo staviti na papir, tako da kasnije možemo tužiti Grad ako se sporazum ne ispoštuje – rekao nam je predsjednik Sindikata vatrogasaca Milenko Zovko. I ovakav razvoj događaja je jasan pokazatelj stanja u Mostaru. Grad trpi velike posljedice zbog izostanka izbora i nerada Gradskog vijeća. – Nas ne zanima politika. Svi znamo kako bi se u gradu mnogi problemi riješili ako bi se održali izbori, ali neka političari rade svoj dio posla. Nadamo se kako će gradske vlasti ispuniti svoje obveze i kako nećemo morati cijelu priču još jednom završavati na sudu – poručio je Zovko. Inače, gradske vlasti su već ove godine isplatile nekoliko umanjenih plaća, te polovinu regresa, tako da će do kraja godine biti potrebno čudo da Grad ispuni sve svoje obveze prema onima koji plaću primaju iz gradskog proračuna.

Isplate u 2014. godini

Ako se problem isplate plaća nastavi rješavati ovim tempom, postaje jasno kako će isplata minimalno jedne plaće biti prenesena u iduću godinu. Sindikati ovu situaciju vide kao kupnju vremena jer nikome još uvijek nije jasno tko će nametnuti proračun Mostara za iduću godinu. Gradonačelnik Bešlić to više ne može učiniti, Gradsko vijeće ne postoji. Pred Mostarom je neizvjestan kraj godine, a još neizvjesnija 2014.

(Večernji list | Marko Karačić)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.