Odgađate vjenčanje? 7 savjeta kako to najlakše napraviti

Ovo su teška vremena. Osobito za mladence pred kojima je, uslijed pandemije koronavirusa, odluka o odgađanju vjenčanja.

Iako je svima jasno kako je to jedina razumna i logična odluka, nitko nije imun na osjećaj razočaranja zbog činjenice da se vjenčanje koje su planirali mjesecima, pa čak i godinama, neće održati onda kada je to planirano. Osim toga, činjenica je da takav potez za sobom povlači i dodatne financijske izdatke.

Zato je Harper’s Bazaar razgovarao s organizatoricom vjenčanja Audrey Ametis koja se potrudila podijeliti savjete koji bi mladencima mogli olakšati nemilu situaciju u kojoj su se našli.

Ako se vaše vjenčanje trebalo održati u naredna dva mjeseca – odmah ga odgodite

Ne čekajte daljnje upute od vlade da biste vidjeli što slijedi. Za neke dobavljače (poput cvjećara, slastičara, ugostitelja, fotografa, DJ-a itd.) bit će vrlo teško odgoditi posao ako im u posljednji trenutak kažete da želite odgoditi vjenčanje.

Zamislite u kakvu biste situaciju doveli ugostitelje ili slastičare, koji bi u tom slučaju već kupili sve sastojke, platili svoje radnike, pripremili hranu i piće. U ovom slučaju bilo bi prekasno i nepošteno tražiti od njih povrat novca, a uz to, ako kasnije odgodite datum vjenčanja, za vas će postojati dodatni troškovi, objasnila je ona.

Razmislite o odgodi, a ne otkazivanju

Prvo se morate zapitati: je li to moguće? Prije nego što razmislite o otkazivanju vašeg vjenčanja, toplo savjetujem da pregledate uvjete i odredbe svojih dobavljača. Velika je vjerojatnost da depoziti ne mogu biti vraćeni pa razmislite koja bi bila prednost otkazivanja vašeg vjenčanja, Ako otkažete vjenčanje, vratit ćete se na početak i to je financijski rizik. Odgoda je način da pomognete svojim dobavljačima u teškim okolnostima, ali i da se financijski zaštitite, smatra Audrey.

Nazovite svoje goste umjesto da im pošaljete poruku

Telefonski poziv je najbrži način da svoje goste obavijestite o odgađanju vašeg vjenčanja, ali još važnije, to je prilika da provjerite kako su. Većina njih sada osobito brine za svoje zdravlje, obitelj i posao, istaknula je ova organizatorica vjenčanja.

Odgađanje, a ne otkazivanje vjenčanja osigurat će vam minimalan financijski gubitak

Sve ovisi o onome što piše u ugovoru. Provjerite svoja prava i obveze i pregledajte uvjete i odredbe. Možda ćete morati platiti naknadu kako biste odgodili datum vjenčanja. Preporučujem da nazovete svog dobavljača: on će možda zbog ovih izuzetnih okolnosti odlučiti da vam ne naplati dodatnu naknadu, čak i ako u ugovoru piše da to može učiniti.

Doista je vrijeme kada bismo trebali pomagati jedni drugima. Važna napomena: odgađanjem vjenčanja ne bi trebalo doći do financijskog gubitka, ali postoji rizik da neki od željenih dobavljača više neće biti dostupni, rekla je Ametis.

Razmislite o novom datumu

Kako Ametis smatra, puno je sigurnije odgoditi vjenčanje za godinu dana, nego za nekoliko tjedana. Situacija u kojoj se nalazimo je potpuno neizvjesna te ističe kako je pametno odgoditi vjenčanje za minimalno šest mjeseci, a maksimalno dvije godine.

Razmotrite širu sliku

Udahnite i budite zahvalni na svojoj obitelji, prijateljima i poslovima koje imate. Nažalost, ne možete učiniti ništa više. Vjenčanje je proslava ljubavi s obitelji i prijateljima. Tijekom koliko drugih sretnih događaja u vašem životu ćete biti okruženi cijelom obitelji i svim svojim prijateljima? Zato su vjenčanja jedinstvena. U ovim vrlo teškim, izuzetnim vremenima, gdje će neki vaši gosti izgubiti voljene, pravo je vrijeme da se usredotočite na ono što je važno i ne zaboravite pitati svoje goste kako su, istaknula je Audrey.

Otkazivanje vjenčanja korak po korak

1. Ako imate organizatora vjenčanja, razgovarajte s njim. On će pripremiti tablicu za procjenu rizika koja će vam ilustrirati financijski utjecaj odgađanja vjenčanja. Također, pregledat će odredbe u ugovorima s dobavljačima.

2. Svim dobavljačima i sudionicima u organizaciji vašeg vjenčanja pošaljite e-mail. Zatražite potvrdu primitka, a vaša poruka može biti sažeta: Zbog nesretnog izbijanja covida-19, moj zaručnik i ja nažalost smo odlučili odgoditi svadbeni prijem. Sigurnost naših gostiju i dobavljača prioritet je. Dodajte da ćete ih vrlo brzo obavijestiti o novom datumu.

3. Obavijestite sve svoje goste o odgađanju vjenčanja te provjerite s najbližim uzvanicima koji bi im idući datum (od nekoliko predloženih) najviše odgovarao.

4. Na kraju, provjerite kod dobavljača jesu li dostupni na vaš novi datum. Nažalost, može se dogoditi da neki od njih neće biti dostupni, ali vjerujemo da vam je potvrda vaše i partnerove ljubavi, kao i prisutnost najbližih članova obitelji i prijatelja, bitnija od cvjećara ili fotografa. Imajte to na umu.

(www.jabuka.tv) 11 komentara

 • Dragi gosti, dragi prijatelji,
  pozvani ste na svadbeni prijem povodom početka zajedničkog žitova koji je zakazan za dan __/__/__. Zbog nesretnog izbijanja Covida-19, moj zaručnik i ja, nažalost, smo odlučili svadbeni prijem održati samo u prisutnosti reoditelja i kumova svjedoka. Svi vi koji ste već pripremili svoje darove za mladence, iste možete uručiti mome zaručniku na adresu: ___________________ ili uplatom na njegov tekući račun/devizni račun, a meni možete uručiti na adresi __________ ili na moj tekući/devizni račun. Hvala vam na razumijevanju. Ako i kada se okolnosti promijene, onda ćemo organizirati jedan zajednički pir o kojemu će te biti na vrijeme informirani.
  S poštovanjemk,
  Vaši____________ i __________________.

 • Zanima me hoce li se ipak i unatoc ovakvoj situaciji, odrzati koje vjencanje u nasaj zupaniji u ovom mjesecu!?
  Iskreno lijepo bi bilo vidjet kako su jedni drugom dovoljni i kako ljubav pobjedjuje sve!

  Razumjem to zabrana je okupljanja al za vjencanje ne treba bit vise od 5ljudi na jednom mjestu(mladenci kumovi i svećenik ili onaj tko vjenčava) ako sam u pravu rukavice i maske!?

  Sigurno ima parovima koji bi se vjencali i unatoc virusu al ne mogu jer ne zive na istom granicom odredjenom prostoru, to vjencanje ne znam kako bi mogli izvesti!

 • Dobro ti se ti nakomentira sam sa sobom..
  Ajde valja da se slazes, tema nije zanimljiva i vise je zalosna sto nema krscenja,pricesti,krizme i vjencanja.Malo se pretjeruje i u proslavama rodjendana …ali jedan je zivot.

 • Djeca su kruna zivota , barem meni.Jedino je to uz vjeru i zdravlje bitno u zivotu….obitelj(zensko i musko i djeca).To je pravo bogatstvo i ko nije shvatio do sad , hoce ovih teskih dana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.