Odgađaju još jednu dionice kroz Hercegovinu

Nametnuta Vlada Federacije i danas je donijela odluku kojom će odgoditi projektiranje i izgadnju još jedne dionice autoceste kroz Hercegovinu.

Unatoč potpori sarajevskih medija o tobože intenziviranim aktivnostima na gradnji autoceste kroz Hercegovinu, nametnuta Vlada Federacije i dalje donosi odluke koje autocestu udaljavaju sve dalje od ovoga dijela zemlje, piše PoslovniPortal.ba

Prema priopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, nikšićeva vlada utvrdila je prijedlog amandmana na Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na koridoru 5c koji se odnosi na “korekciju Nacrta plana u dijelu Bjelopoljske kotline – Mostar sjever”.

U obrazloženju nove odluke koja odgađa projektiranje i izgradnju autoceste navodi se kako je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nositelj pripreme Prostornog plana Federacije BiH, 5. rujna ove godine “provelo javnu raspravu o skraćenom sinteznom prikazu osnovne koncepcije razvoja Federacije BiH”, nakon čega je izvršena prezentacija, kojom je bio obuhvaćen i segment cestovne infrastrukture.

Kako kažu, “uvažavajući primjedbe iznesene od strane lokalne zajednice i drugih sudionika javne rasprave na dio uutoceste u Bjelopoljskoj kotlini, uz zahtjev da se odlukom o provođenju plana predvidi obaveza dodatnog istraživanja u daljim fazama izrade investicijsko-tehničke dokumentacije, čime bi se postigla najprihvatljivija trasa u koridoru varijante 3., s akcentom na naselje Kuti i definiranjem pozicije interregionalnog čvorišta” Federalno ministarstvo prostornog uređenja je predložilo ovaj amandman.

Nakon što su odgodili još jednu dionicu kroz Hercegovinu, raspravljali su o ubrzanju projektiranje dionica kroz Bosnu.

Zadužili su Federalno ministarstvo pravde, Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU da, u roku od 15 dana, predlože izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji kojima će se omogućiti rješenje problema nelegalno izgrađenih stambenih objekata na Koridoru 5c i autocesti Žepče-Tuzla-Orašje. U istom roku federalna ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i pravde, zatim Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, te JP Autoceste FBiH zaduženi su pripremiti Zakon o korištenju zemljišta na razini FBiH za infrastrukturne objekte za koje postoji javni interes. Pozvali su sve federalne, županijske i općinske organe, koji sudjeluju u pripremnim aktivnostima za proces građenja autoceste na Koridoru 5c, intenzivirati aktivnosti izdavanja potrebnih dozvola, suglasnosti i ostalih akata.

Na kraju današnje rasprave nikšićeva Vlada raspravljala je i o dogovoru državnog ministarstva financija i trezora sa Europskom investicijskom bankom o odgodi kreditiranja dionica koje nisu u skladu s obvezom BiH o ravnomjernoj dinamici gradnje autoceste.

U priopćenju navode kako, ukoliko se, nakon provjere sa Evropskom investicijskom bankom, utvrdi kako je ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić opstruirao proces dobijanja međunarodnih kreditnih sredstava za izgradnju cestovne infrastrukture, oni će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Molotovljevi kokteli sve rješavaju.
    Jebeš međuetničko podnošenje. Ionako ga nikad na ovim prostorima neće bit.
    Pokus-vukojebina-država propada prvom prilikom.
    Laku noć.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.