Odblokirani računi mostarskim bolnicama

Iako je Vlada Federacije BiH prošli tjedan donijela odluku da Porezna uprava obustavi naplatu potraživanja Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Županijskoj bolnici “dr. Safet Mujić” tek su u utorak deblokirani računi, javlja BHRT.

Djelatnici obiju mostarskih bolnica dobili su plaće sa zakašnjenjem, ali ostala pitanja ostala su otvorena – kako izmiriti dugovanja prema dobavljačima i Poreznoj upravi.

Podsjetimo, ukupan dug SKB Mostar, kao jednog od većih dužnika, iznosi 107 milijuna KM, od čega poreznoj duguju s kamatama više od 50 milijuna KM, dok je dug Županijske bolnice znatno manji.

Ukupni iznosi 7, dok obje bolnice imaju oko 4 milijuna KM maraka duga poreza i doprinosa.

Računi dviju mostarskih bolnica u utorak su deblokirani, djelatnici su dobili i plaće sa zakašnjenjem. Pacijenti trenutno nisu zakinuti za zdravstvene usluge, ali rješenja za dugovanja još nema. Otežana je nabavka lijekova i opreme, zbog višemilijunskih dugova prema dobavljačima.

U bolnicama ne kriju da su imaju velike dugove, dijelom i zbog neizmirenja obaveza suosnivača. Bez reformi i plana sanacije, pozitivna poslovna bilanca znači otpuštanje djelatnika i smanjenje usluga. Izlaz vide i u naplati po jedinici usluge. Višegodišnja dugovanja Vlada Federacije BiH nastoji regulirati Zakonom o sanaciji.

Zdravstvo bi trebalo biti, ističu, od posebnog državnog značaja. Nužno je pronaći odgovarajući model financiranja zdravstva, umjesto kratkoročnim mjerama kupovati socijalni mir, javlja BHRT.

U Poreznoj upravi Federacije BiH ističu kako se ne radi o blokadi računa bolnicama, već o ograničenom raspolaganju sredstvima na računu. Odluka vlade za stopiranjem prinudne naplate bila je bankama “zeleno svjetlo” za isplatu plaća bolnicama još u petak, mada bolnice imaju slobodan pristup računima tek od utorka.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • NEKA HVALA BOGU GDJE CEMO SE SVI LIJECIN, NEGO U NASEM MOSTARU ,SVAKOME SVAKA CAST OD CISTACICA ,PORTIRA MEDICINSKOG CIJELOG OSOBLJA SVIMA SKIDAM KAPU SVI SU OKEJ ,A STO FALI NEKIH LIJEKOVA SVE CE SE KUPIT SAMO NEK BOLNICA FUNKCIONIRA.

  • Boze blagoslovi sve djelatnike i upravu bolnice , daj im snage da savjesno i odgovorno obavljaju posao , …. bit ce t.papira samo nek je ljubavi i mira

  • koliko je duga u DIJEČJEM VRTIĆU 1 250 000 KM MISLIM DA TOLIKO NE VRIJEDI NI OBJEKAT SA OSOBLJEM VOLIO BIH VIDJETI SPECIFIKACIJU DUGA ALI IZA TOGA STOJI AKTUALNA VLAST KOJA STRUČNE LJUDE STAVLJA U FIRME DRŽAVNOG VLASNIŠTA TO JE NJIHOV KADAR GLASAMO ZA VAS JAČI DUG IMATE OD TOLIKO PROZVANIH LIJANOVIĆA GIMNAZIJA SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA BOŽE BOŽE DUGA CCA 1000 000 KM SAMO NAPRIJED BRŽE ĆE TE NAS OTJERATI U GROB SAMO ZABORAVLJATE DA I VI NEĆETE VJEČNO ŽIVITI

  • AJDETE VI ANONIMNI GOSPODINE PA BUDITE MEDICINSKA SESTRA ILI BRAT Kolika god im je placa nije velika zasluzili SU A TEBE SIGURNO NIJE NISTA BOLILO I NISI BIO U BOLNICI PA NE CJENIS NISTA BOG IM BIO U POMOCI SVIMA KOJI RADE I POMAZU NAROD ZIVJELI

Komentiraj: