Grude godišnje u ceste ulože milijun KM, Posušju najteže

Kvalitetnija prometna infrastruktura ono je na čemu lokalni čelnici u ŽZH inzistiraju ponajviše kada su u pitanju zahtjevi prema višim razinama vlasti s obzirom da se najveća moć nalazi u njihovim rukama.

Unatoč naporima koje ulažu da bi prometna infrastruktura funkcionirala, iskorak se teško može dogoditi ako nema pomoći s viših razina vlasti, piše Večernji list.

Nedavno je u općini Grude boravio ministar Denis Lasić, a radni sastanak održan je s ciljem pobošljanja prometne infrastrukture na području općine Grude. Grizelj za Večernji list ističe da je posao obnove i rekonstrukcija lokalnih prometnica redoviti posao općinskih čelnika.

“Imamo ljetno i zimsko održavanje cesta, izvanrednu adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju novih prometnica, i nerazvrstanih i lokalnih. Općina Grude ima skoro 250 kilometara takvih cesta i naravno da su potrebe tih cesta zahtjevne i velike s obzirom na policentričnu organizaciju općine Grude, za razliku od nekih drugih općina gdje se ljudi koncentriraju isključivo na središte. Svake godine općina iz tekućih sredstava ili iz sredstava koja dobije s viših razina vlasti ulaže od 500.000 do milijun KM u prometnu infrastrukturu što ni približno nije dostatno kad se uzme u obzir ukupan broj kilometara i ukupna prosječna starost tih cesta koja iznosi 30, 35, 40 godina. Općinski proračun je na gornjim granicama kad su u pitanju lokalne nerazvrstane prometnice i tu imamo povremenu podršku Federalnog ministarstva prometa i veza, često i iz sredstava od GSM licenci, ali ne baš redovito,” govori grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Grude trenutno imaju oko 800.000 KM otvorenih radova. “To je jedan kontinuirani posao, a koliko sve košta, najbolje govori činjenica da jedan kilometar ceste, oko 3.000 kvadrata s 40 KM po kvadratu, košta 120.000 KM. A mi imamo 250 kilometara ukupno ceste. Radi se o velikim izdacima,” govori Grizelj.

Načelnik Posušja Branko Bago naglašava da je ono najveće mjesto u ŽZH-u i puno je posla oko cesta.

“Budući da smo po površini najveći u županiji i s obzirom na nadmorsku visinu, dosta je zahtjevno ulaganje i održavanje svih ovih cesta. Vodimo borbu i maksimalno angažiramo naša javna poduzeća da odradimo posao što možemo bolje. Županija ima sluha za nas, ali i ona je u problemima pa situacija općenito nije dobra. Ono što očekujemo u nekoj intenzivnijoj mjeri je pomoć s viših razina vlasti, odnosno s federalne. Naglašavam, u zadnje vrijeme smo angažirali naše javno poduzeće i ljude unutar sustava, to ide u dobrom smjeru, ali s obzirom na činjenice koje sam naveo, teško je,” kazao je Bago za Večernji list.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Kad će doći na red cesta Posusje -Grude.Njoj je potreban kompletan zahvat a ne nekakvom krpljenje. …koje se obavezno odradi jako loše. ….??????

  • kolikosu pokrali od 1992 do sada hdz bagra moglisu asvaltirat do mihena 10 puta pusta inženjerija rojs nije uplaćiva godinama ljudima staž mirovinsko jelavić sam ukra 300 mil eura a di rupčić dili sopta rojs čović da inegovorimo di ostala obična kr+me+nja totigaje miljarde eura pa samo dase zna dnevno do 2000 dolazilo 3 mil maraka iz rvacke a di druge krađe

Komentiraj: