Odbijena Šimunićeva tužba protiv Hrvatske

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac nakon što je pravomoćno kažnjen s 25 tisuća kuna zbog izvikivanja ustaškog pozdrava.

Šimunić je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima “Za dom”, na što mu je publika uzvraćala “Spremni”.

Prema presudi hrvatskih sudova na koje se Šimunić žalio, taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske. Kao takav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti, piše Telegram.hr.

Šimunić je pozdrav izviknuo tri puta i uzdigao ruku. Kazna mu nije izrečena prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, već prema Zakonu o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima, jer se incident dogodio na maksimirskom stadionu.

Šimunić tvrdio da se radi o starom hrvatskom pozdravu

Iako se Šimunić pravdao da je “Za dom” stari hrvatski pozdrav, za što je u sudski spis priložio izlaganje profesora Josipa Jurčevića, ipak je proglašen krivim za kršenje Zakona. Prekršajni sud u Zagrebu zauzeo je stav da je riječ o službenom pozdravu koji se koristio za vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske, te podsjetio da je Hrvatska potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Iako je prvostupanjskom presudom bio kažnjen s pet tisuća kuna, Visoki prekršajni sud kaznu mu je povisio na 25 tisuća, obrazlažući to željom za suzbijanjem nasilja i nereda na sportskim terenima.

Argumentaciju o starom hrvatskom pozdravu Šimunić je ponovio i u tužbi protiv Hrvatske u kojoj je tražio od Europskoga suda za ljudska prava da utvrdi kako su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje, jer njihove odluke nisu konzistentne, odnosno povik “Za dom spremni” se različito tretira u sudskoj praksi.

Svi detalji tužbe

Tvrdio je da je na njegovu štetu prekršen i Članak 7. Konvencije o ljudskim pravima koji kaže da ne može biti sankcionirano ono što nije zabranjeno. Ovaj pozdrav, napominje Šimunić, niti u jednom hrvatskom zakonu nije zabranjen.

Pokušao je uvjeriti Europski sud i da mu je povrijeđeno pravo na slobodno izražavanje te da nije imao ni učinkovita pravna sredstva za dokazivanje svoje nedužnosti na hrvatskim sudovima. U tužbi je naveo i da ga je Hrvatska diskriminirala, budući da mnogi drugi zbog izvikivanja ovog pozdrava, za razliku od njega, nisu kažnjeni.

Europski sud za ljudska prava danas je objavio odluku kojom Šimunićevu tužbu odbija. Objasnili su to zaključkom kako se u Šimunićevom slučaju ne radi ni o kakvom kršenju ljudskih prava zbog čega bi trebalo pokretati postupak protiv Hrvatske.

Sasvim precizno, sud iz Strasbourga zaključio je kako nije u njegovoj nadležnosti da analizira na koji način domaći, u ovom slučaju, hrvatski sudovi, provode hrvatske zakone, niti da analiziraju sudsku praksu, navodi Telegram.

Osim toga, Šimunić se u postupcima u Hrvatskoj nikada nije žalio na činjenicu da izvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” nije kriminalizirano po hrvatskim zakonima. To mu automatski, prema proceduri Europskoga suda za ljudska prava, uskraćuje mogućnost da se na tom sudu žali na tu činjenicu.

Referirajući se na dio Šimunićeve tužbe u kojem se požalio da mu je uskraćena sloboda izražavanja, Europski sud za ljudska prava ocjenjuje kako se to pravo ne odnosi na onu vrstu govora koja proklamira mržnju ili nasilje.

Snažna poruka sportašima sa suda iz Strasbourga

Hrvatski sudovi kaznili su Šimunića na osnovu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za što su imali legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda, te rasizma i diskriminacije na stadionima, napominje se u odluci od odbačaju Šimunićeve tužbe. U nastavku opravdavaju presudu protiv Šimunića jer je uzviknuo pozdrav korišten u totalitarnom režimu.

Kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati, poručuje Europski sud za ljudska prava koji je zadovoljan i visinom kazne koju je u konačnici dobio Šimunić.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Hrvatski sudovi, Europski sud za ljudska prava, koji sudovi, što je to. Za dom spremni je stari hrvatski pozdrav koji se u izmjenjenom obliku koristio u NDH. Pa šta ondaŠ Šta je NDH? Dajte arhivsku građu iz Beograda i prestanite pisati fatamorgane. Tamo sve piše. Ima puno materijala i u zaključanim arhivama engleskih obavještajnih struktura koji se boje otvoriti arhive i poslije 75 godina od događanja, a inače je otvaranje poslije 50 godina. Zašto. Zato što bi svijet vidio što su zločinsci radili Hrvatima, a pokušavaju smicalicama i lažima svoje genocidne djelatnosti prevaliti na drugoga. Otvoriće se arhivi kad tad i istina će ugledati svjetlo dana. Objaviti će netko istinu o svim događajima, i o Jasenovcu i o križnomu putu i o NDH, a ovi pamfletići lažnih vijesti nestati će ubrzo.

  • Prototip hrvatskog domoljuba, tuzi drzavu il trazi novce od drzave koju toliko navodno volis. Klasika. Zato su HDZ najveci domoljubi, pokrase sve u ime svog domoljublja, lopovluk je u Hrvatskoj mjera domoljublja, a u Simunicevom slucaju obicna glupost.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.