Odbijen zahtjev Hrvatske za sudjelovanje u Prlićevom postupku

Haški tribunal (ICTY) odbio je kao neosnovanu žalbu Hrvatske kojom je zatraženo da im se dozvoli sudjelovanje u predmetu protiv Jadranka Prlića i još petorice optuženih za zločine počinjene u tzv. Herceg-Bosni.

Predsjednik suda u Haagu Carmel Agius u odluci je naveo da hrvatske vlasti nisu dokazale da je odluka da im se onemogući sudjelovanje u predmetu bila pogrešna ili nepravedna.

– Obzirom da Hrvatska nije ni navela da je prvobitnom odlukom došlo do greške u odlučivanju, i s obzirom da preispitivanje ove odluke nije potrebno kako bi se spriječila nepravda, zaključujem da zahtjev nije opravdan – naveo je Agius.

Predsjednik Haškog suda je kazao i da Hrvatska nije stranka u postupku, te da zbog toga ne može imati status u predmetu.

Hrvatska je početkom mjeseca podnijela zahtjev da se preokrene odluka kojom je odbijen njihov zahtjev da se pojave kao prijatelj suda u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Hrvatskoj je prošle godine prvobitno odbijeno da se pojavi kao prijatelj suda u predmetu protiv Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, koji su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1994. godine.

Vlasti Republike Hrvatske su u žalbi rekli da su navodi tužilaca o tome da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata na području BiH – “nove činjenice”, zbog čega su zatražili da im se dozvoli da se obrate Žalbenom vijeću prije donošenja konačne presude šestorici optuženih za zločine u Herceg-Bosni.

Haški tužioci su se usprotivili ovoj žalbi, kazavši da je Prvostepeno vijeće donijelo pravilnu odluku kada je odbilo zahtjev Hrvatske da se pojavi kao prijatelj suda.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) osudio je 2013. godine Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Na presudu su ove godine iznesene žalbe, u kojima su Odbrane tražile da se presuda ukine ili preinači i da se ponište zaključci o udruženom zločinačkom poduhvatu i učešću Tuđmana, Šuška i Bobetka. Haški tužioci su zatražili veće kazne za optužene i potvrđivanje zaključaka o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Žalbena presuda se očekuje do kraja ove godine, javio je BIRN BiH.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Čudno,baš nam svi idu na ruku sve ove godine…Čuj oni bih se sada uključili par mjeseci pred izricanje pravosnažne presude.Baš ste se sjetili na vrijeme.Mesić vam aktivno dilao dokumenta 8 god.strogo povjerljivo ,,,državna tajna,,i to isključivo ona dokumenta kojaće naškoditi ovoj šestorki i TH-ku proglasiti agresorom i saučesnikom u agresiji na BiH-nu.Taj lik vam slobodno šeće,posjećuje i dalje mjesta u BiH-ni gdje se promoviraju,prestavljaju knjige bošnjaka gdje se HVO-ne i HV-ka nazivaju agresorom.I čudimo se mi nečemu…Pa to nema nigdje u svijetu da ti presjednik i ministrica vanjskih poslova Pusićka u svom mandatu svoju zemlju nazivaju agresorom,svoju vojsku zločinačkom,dilaju dokumente koji se ne smiju dirati,za to su sve plaćeni od te iste države RH-ke za to što rade,što su radili,špijunirali,Boga pitaj za koga i za koji novac.RH-ka je kompromitirana,oslabljena diplomatski i zato joj se i dešava sve ovo sa susjedima…Zato i ima takav položaj u MZ-ci,EU-ji itd.Što bih te netko poštovo kad tvoji vodeći ljudi,presjednici bivši,premijeri te nisu poštovali..Draga lijepa naša DOMOVINO….Dok god izdajice i špijuni ne budu odgovarali za svoja nedjela nema tu države koju će netko cjeniti u EU-ji i svijetu..Ako su,a jesu počinili veleizdaju,kazneno djelo za to trebaju odgovarati…Kako bih reagirala NJemačka,Turska,Amerika,Kanada,Švedska da im presjednik to učini…

  • Po mom osobnom uvjerenje je bolje što je zahtjev RH odbijen, jer kada god su do sada branili Hrvate u BiH ti isti su doslovno na’ebali, OVko imJU Kkvu-takvu šansu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.