Odbačen sporazum o Brexitu: May doživjela povijesni poraz

Zastupnici su odbacili sporazum s 432 glasa u odnosu na 202.

Britanska premijerka Theresa May danas je doživjela povijesni poraz na glasanju o njezinom sporazumu o Brexitu u parlamentu, zbog čega bi se Velika Britanija mogla naći u limbu. Zastupnici su odbacili sporazum s 432 glasa u odnosu na 202.

Zastupnici su tvitali fotografije sa zasjedanja parlamenta:

Samo dva i pol mjeseca prije predviđenog izlaska Britanije iz EU-a, poraz Therese May ostavlja otvorenim niz ishoda, od oživljavanja njezina sporazuma, izlaska iz EU-a bez sporazuma do održavanja novog referenduma na kojem bi Brexit mogao biti posve zaustavljen.

May je tvrdila da je prihvaćanje njezina sporazuma jedini način na koji parlament može ispuniti svoje obećanje da će provesti rezultate referenduma iz 2016. te da bi sve drugo bilo “katastrofalno” za demokraciju. Njezini ministri ustrajavali su na toj poruci danas uoči glasanja.

Britanski narod povjerio nam je odgovornost, rekao je ministar okoliša Michael Gove za radio BBC.

Hoćemo li ispuniti ta očekivanja i glasati za napuštanje Europske unije ili ćemo ih razočarati i naštetiti našoj demokraciji tako da nećemo glasati za izlazak iz EU-a?, upitao je.

Mnogi zastupnici iz premijerkine Konzervativne stranke koji su za Brexit odbacuju njezin sporazum s EU-om, posebice odredbu o tzv. “backstopu”, zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

Dominic Raab, koji je dao ostavku na dužnost ministra za Brexit u studenome u znak prosvjeda protiv premijerkinih planova, izjavio je da vlada ne bi smjela izgubiti živce zbog mogućnosti Brexita bez sporazuma. Mnogi poslodavci strahuju da bi takav izlazak značio kaos za poslovanje.

Mi ćemo izaći 29. ožujka, rekao je on dodavši da je vrijeme da se na ovom glasanju jasno kaže da su trenutačne odredbe sporazuma neprihvatljive.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Zašto bi GB platila 40-ak milijardi € za izlazak iz nečega što ju za sada ne košta ništa i gdje će joj USA u budućnosti pomoći. Ipak je GB uvijek bila američki igrač u EU. Ovo je više poraz jedne Njemačke nego GB i Njemačka može razbucati EU svojom odvratnom politikom islamizacije EU.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.