Odlazak u inozemstvo: Poslovi se ugovaraju preko društvenih mreža iza kojih se kriju robovlasnici

Teška financijska situacija mnoge je natjerala trbuhom za kruhom u inozemstvo. Stotine tisuća osoba iz BiH sreću su potražile u Njemačkoj, Irskoj, zatim prekooceanskoj Kanadi, SAD-u…

Nažalost, odlaze cijele obitelji, a trend odlazaka povukao je i one koji imaju siguran posao i solidnu plaću u BiH. Ipak, za tako veliki izazov kakav je napuštanje djedovine, potrebno je se itekako dobro pripremiti.

Mnogi krenu bez ikakvoga plana, preko društvenih mreža dogovore neki posao s ljudima o kojima apsolutno ništa ne znaju, zatim to usuglase i telefonski, pa se koji mjesec kasnije čude kada se ne ispoštuje dogovor, piše Večernji list BiH.

Koliko god takvo nepoštivanje dogovorenog bilo zlo, to je još uvijek ništa naspram šoka koji je doživjela djevojka iz susjedne Srbije, a o kojemu ova zemlja bruji posljednjih dana tvrdeći da ona nije jedina.

Djevojke postaju robinje

Njemačka stalno traži medicinske djelatnike, njegovatelje, a traže ih kako bolnice i druge institucije, tako i privatne osobe.

A često se iza privatnih osoba kriju robovlasnici, u što se uvjerila Aleksandra Vagner, medicinska sestra koja je stigla u mjestašce na tromeđi Frankfurta, Dusseldorfa i Dortmunda.

Stigla je na preporuku žene s internetske stranice “Altenpfleger Lena“, preko koje joj se javila gospođa Jelena Eustakio, koja joj je ponudila posrednika za posao. Nakon rješavanja dokumentacije i dolaska u Njemačku, Aleksandra tvrdi da joj se počinju događati stvari koje nalikuju na film strave.

Na tromeđi njemačkih gradova vozač me je 45 minuta vozio kroz šumu, a pri dolasku me dočekala kuharica Brigita te me smjestila u sobu, počinje Aleksandra svoju priču.

Ujutro ju je prvo napala majka bolesnog mladića kojeg je trebala čuvati, a zatim joj je njegov otac obznanio da ne može izlaziti vani. Uslijedilo je oduzimanje telefona, stalne prijetnje, kao i uvrede da je nesposobna, a uskoro ju je udarila kolegica iz Poljske, zatim majka pacijenta.

Odlučila je otići. Pozvala je vozača koji ju je dovezao, a nekoliko minuta kasnije na njezino iznenađenje nazvala ju je Jelena Eustakio.

Proglasila ju je ludom jer je zvala vozača i obećala da će joj organizirati prijevoz.

Kriminalci ne biraju načine

Ubrzo se pojavio vozač kojeg je sama nazvala i spasio ju iz ralja organiziranog kriminala jer je agencija Jelene Eustakio izbrisana iz Udruge poduzetnika još 2015. godine.

O ovom slučaju obaviještena je policija, ali i organizacija “Astra”.

I njemačka policija svojedobno je upozorila kako kriminalci ne biraju načine kako bi izvršili zlodjelo.

Skrećemo pozornost da se nesmotrenim i lakovjernim postupcima, uz najčešće u telefonskom kontaktu “usuglašen dogovor”, građani izlažu velikom riziku da postanu žrtve kaznenih djela, kazali su u policiji. Oprez je itekako potreban.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.