Od ulaska u EU već ove godine Hrvatska će imati štetu od pola milijarde eura!

Šteta koju će Hrvatska zabilježiti već prve godine nakon ulaska u Europsku uniju prelazi pola milijarde eura! Podatak je to brižljivo skrivan od hrvatskih građana, kojeg je nemoguće čuti u domaćim medijima, piše Dnevno.hr.

Ako primjerice, zbog novouvedenih viza, od ljetovanja na Jadranu odustane samo svaki deseti Rus, izgubit ćemo 20 milijuna eura. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice Rusi pripadaju među deset najbrojnijih gostiju. Prošle godine Hrvatsku ih je posjetilo 20.000, a ostvarili su 150.000 noćenja.

No, 20 milijuna eura je sitnica prema onome koliko ćemo izgubiti izlaskom iz CEFTE (Zona slobodne trgovine srednje Europe). Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prvih je devet mjeseci prošle godine samo u BiH, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju izvezeno hrvatskih prehrambenih proizvoda u vrijednosti 347 milijuna eura, od čega samo u BiH za 330 milijuna.

Odustane li samo svaki drugi kupac od naših proizvoda, koji će zbog carina poskupjeti nakon ulaska u EU, hrvatski budžet će ostati bez daljnjih 173,5 milijuna eura.

Ni tu nije kraj. Dok će zbog carina hrvatska roba na tržištima izvan EU poskupjeti, ona sama neće moći raspolagati prihodima od carina naplaćenima na svom području. Čak 75 posto sredstava morat će proslijediti u zajedničku blagajnu u Bruxellesu, a samo 25 posto zadržati.

Prema procjenama carinskih prihoda za 2013. godinu, Hrvatska bi iz tog izvora u EU proračun trebala uplatiti oko 26 milijuna eura.

Uz sve to, Hrvatska mora u EU proračun za 2013. uplatiti i paušalnih 268 milijuna eura.
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.