Od Nove godine skuplje cigarete

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) u ponedjeljak je u Mostaru usvojio odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za narednu godinu, koja će biti primjenjivana od 1. siječnja 2017. godine.

Prema ovoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja minimalna trošarine iznosit će 2,42 KM, a specifična trošarina 1,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 96,80 KM po kilogramu, navodi Srna.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 7. siječnja, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 30. studenog.

UO UNO usvojio je danas i odluku o utvrđivanju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća cestarina za narednu godinu.

Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon tračnih vozila, i to na određenu količinu koju odobri UO UNO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

Ova odluka primjenjivat će se od 1. siječnja, a za njeno provođenje zadužena je UNO, koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvještaje o njenoj realizaciji.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.