Od Nove godine skuplja električna energija za potrošače Elektroprivrede HZ HB

Regulatorno povjerenstvo za energiju u Federaciji BiH (FERK) je na sjednici održanoj u srijedu odobrilo povećanje cijene električne energije za potrošače Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne i to za kategoriju kućanstvo u prosječnom iznosu od 1,45 posto, dok su za kategoriju ostala potrošnja cijene niže u prosjeku 3,04 posto.

Cijene električne energije su promijenjene na prijedlog Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, dok se cijene električne energije Elektroprivrede BiH neće mijenjati, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika FERK-a.

Nove cijene primjenjivat će se od 1. siječnja 2017. godine.

Sanela Pokrajčić, v.d. član FERK-a, pojasnila je kako je do promjena cijene električne energije dolazi zbog postupnog ukidanja, odnosno smanjenja unakrsnih subvencija između kategorija potrošnje.

”To je osnovni razlog za povećanja cijena električne energije za kućanstva, odnosno smanjenja cijene električne energije za kategoriju ostala potrošnja. Moramo znati činjenicu da je BiH potpisnica sporazuma o uspostavi elektroenergetske zajednice koja obvezuje sve zemlje članice. U tom smislu, u Zakonu o električnoj energiji FBiH stoji kako cijene trebaju slijediti troškove te da se postupno trebaju ukinuti unakrsna subvencioniranja među kategorijama kupaca”, kazala je Pokrajčić.

Za primjer je navela stambeni objekt u kojem se u prizemlju nalazi frizerski salon, a na katu etažni stan.

”Cijena električne energije bi prema logici trebala biti ista i u prizemlju i na katu. Međutim, mi sad imamo da je cijena električne energije u prizemlju puno više nego cijena na katu. Nažalost, to je zaostavština od ranije i sada pravila tržišnog natjecanja kažu da se to treba ukinuti, odnosno da svatko treba platiti tržišnu cijenu električne energije”, pojasnila je Pokrajčić.

Dodala je kako je propisano da ne smije doći do drastičnog povećanja cijena električne energije za kućanstva.

”Elektroprivreda HZ HB je temeljem toga mogla čak predložiti i veće cijene za kućanstvo i veće smanjenje cijena za ostalu potrošnju, no nisu, te smatramo kako ovo nije drastično povećanja cijena električne energije za kućanstva”, kazala je Pokrajčić, navodeći da bi na mjesečnoj razini računi za struju trebali biti veći za oko 90 feninga, i to za kućanstvo koje prosječno troši električnu energiju.

(www.jabuka.tv)
7 komentara

  • A dobro, ne treba sad pretjerivati. Koliko je to visi racun na 100km? U Hrvatskoj nisu radili postupna poskupljenja kako bi se uskladili s EU pa kad je odjednom skocilo za 20 posto, ljudima se smracilo. Ljeti im dolazi 500kn, a da nisu dvaput masinu ukljucili. I dalje je kod nas jeftinija struja.

  • Jao koji ste vi idioti,jebo majku jel vam isplatnije iskopati rupu i sve nas zive zatrpati i to je to:Pa koji vam je k… vise shvacate li vi da mi nemamo od cega placati struju,tocno se zelite vratiti na staro vrijeme da zivimo bez struje,ja stvarno ne znam koji vam je vise ku…dajte okanite se vise sirotinje,briga vas sto mi nemamo,a i to sve zbog vas,nedate nam radna mista,nedate nam da zivimo i jedemo i jos zelite da zivimo bez struje tj da nam je ugase…a bas sto ce vam nova zgrada zar stara nije bila dovoljna i sad po nasim ledjima,haloooo Tesla je izmislio struju,mi prikljucak i satove kupili,ejjj niste nam nista poklonili i elektricno je drzavna firma i mislim da bi trebalo narod pitati za odobrenje povecanja…nije privatno,nase je..sta vi sebi umisljate…ma lipi su komunisti bili,vi niste normalni

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.