Od kutije cigareta koja košta 4,30 KM državi ide 4,08 KM

Iako raste broj konzumenata duhana i duhanskih proizvoda u BiH, prodaja cigareta na legalnom tržištu i dalje pada. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prihodi prikupljeni na osnovi trošarine na duhan i duhanske prerađevine u prva dva mjeseca 2019. godine iznosili su 141,3 milijuna KM, dok je u istom razdoblju prošle godine prikupljeno 143,8 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

U skladu sa zakonom

U promatranom razdoblju došlo je do porasta prihoda od uvoznih trošarina na duhan i duhanske prerađevine, dok je u istom razdoblju došlo do pada prihoda od trošarina na domaći duhan i duhanske prerađevine. Razlog je smanjenje proizvodnje cigareta unutar BiH gdje trenutačno postoji samo jedna tvornica, koja je značajno smanjila proizvodnju domaćih brendova cigareta, objašnjavaju iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. S druge pak strane raste prodaja cigareta na crnom tržištu.

Potrebno je naglasiti da su ovlaštene službene osobe Sektora za provođenje propisa, sukladno kaznenom zakonodavstvu, u 2018. godini i prva dva mjeseca 2019. godine, načinili 31 izvješće o počinjenom kaznenom djelu nedopuštenog prometa trošarinskih proizvoda (cigarete, rezani duhan…), s prijavljenim iznosom štete u visini od 8,094.997,55 maraka, koje je uputio UNO na daljnje postupanje prema nadležnom tužiteljstvu BiH, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Nakon podnošenja izvješća o počinjenju kaznenog djela sva daljnja postupanja u nadležnosti su pravosudnih institucija. Tako je Tužiteljstvo BiH u trima slučajevima 2018. godine podiglo optužnicu protiv prijavljenih, a jedan slučaj iz 2018. dobio je sudski epilog, odnosno osoba je kažnjena uvjetnom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana, s razdobljem provjere tri godine, uz izrečenu mjeru trajnog oduzimanja privremeno oduzetih predmeta.

Što se tiče učinaka izrečenih sankcija, možemo samo navesti podatak da je bilo slučajeva procesuiranja iste osobe za ponovljeno kazneno djelo, objašnjavaju iz UNO-a BiH, piše Večernji.ba.

Koliko košta

Dodaju kako je u navedenom razdoblju prema nadležnim općinskim/osnovnim sudovima, u okviru prekršajnog postupanja, podneseno 115 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u kojima su predmet prekršaja bili duhan i duhanske prerađevine, dok su u skraćenom prekršajnom postupku, po navedenom, službenici UNO-a BiH izdali 98 prekršajnih naloga.

Zbog činjenice da se povećanjem trošarina ne smanjuje broj konzumenata cigareta, u nekoliko navrata predlagano je da se na određeno razdoblje zaustavi rast trošarine. Naime, u ovom trenutku najjeftinija kutija cigareta na tržištu BiH košta 4,30 maraka (Chesterfield). Zanimljivo je spomenuti kako je zapravo cijena tih cigareta koju naplate proizvođač i trgovac svega 0,22 konvertibilne marke. Naime, u cijeni od 4,30 maraka je 3,46 maraka trošarine (proporcionalna plus fiksna) te 0,62 marke PDV-a.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.