Od cestarina prikupljeno 245 milijuna KM koje se još ne mogu trošiti

Na računu Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) leži neiskorištenih 245 milijuna maraka prikupljenih po osnovu cestarina za izgradnju autocesta.

Za to vrijeme nadležna poduzeća se za izgradnju prometne infrastrukture zadužuju, a novac gubi vrijednost. Ni na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UNO BiH nije bilo spremnosti da se ta točka stavi na dnevni red.

Dok se izgradnja autocesta najčešće financira kreditnim sredstvima na koja se plaćaju kamate, na podračunu UNO leži neiskorištenih 245 milijuna KM prihoda od cestarina. Riječ je o dijelu sredstava koja se ostavljaju na podračunu Uprave dok upravni odbor ne usvoji konačnu metodologiju raspodjele sredstava od cestarina.

Od veljače 2018. na snazi je privremena odluka o raspodjeli oko cestarina, i to po koeficijentu 59% FBiH, 39 RS i 2% Brčko distriktu, dok se 10% dnevno prikupi sredstava svaki dan ostavlja na taj poseban predračun i iz tih sredstava će se vršiti poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačnu metodologiju za raspodjelu prihoda od cestarina. S obzirom da od 2018. do danas nije usvojena konačna metodologija za raspodjelu prihoda od putarina na posebnom podračunu se nakupilo 245 milijuna KM, kazao je načelnik Službe za informiranje UNO BiH Ratko Kovačević.

U Autoputevima Republike Srpske kažu da su više puta apelirali na nadležne da se ta sredstva rasporede. Novac naročito uslijed inflacije gubi na vrijednosti, a izračunali su, mogao bi poslužiti za izgradnju oko 15 kilometara autoceste.

Prema nekim našim kalkulacijama oko 70 milijuna KM pripalo bi Autoputevima RS . I mi smo apelirali da se utvrdi nesporni dio i da se raspodjeli nesporni dio jer je taj novac neophodan kako nama tako i Autocestama Federacije BiH, imamo određene projekte, tvrdi direktor JP “Autoputevi RS” Nedeljko Ćorić.

Ovaj zadržani akumulirani iznos prihoda od 2017. nije doznačen. Kao posljedica navedenog isto je uticalo na likvidnost JP Autoceste FBiH, te trenutno nije u mogućnosti da uredno izmiruje obaveze po međunarodnim kreditorima, odnosno prema Federalnom ministarstvu financija. Napominjemo da su obaveze prema kreditorima uredno izmirene od strane Vlade FBIH, odnosno Federalnog ministarstva financija, priopćili su iz JP “Autoceste FBiH”.

Ni na posljedjnoj sjednici Upravnog odbora nije dogovorena raspodjela. Ministar financija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić kaže da će nastaviti inzistirati da se ovo pitanje stavi na dnevni red.

Mi imamo 250 milijuna KM kad je u pitanju UNO, 250 milijuna kad je u pitanju Elektroprijenos, 75 milijuna viška prihoda nad rashodima koje je uplatio RAK, 125 milijuna viška kapitalnih prihoda koji stoje na računima, kazao je Amidžić.

I dok je pitanje raspodjele prihoda od neizravnih poreza najčešće političko, Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista RS “SWOT” upozorava da čekajući na raspodjelu zbog inflacije gubimo kilometre autocesta.

Radi se o desetinama milijuna maraka koje su na neki način nepovratno izgubljene. Ako ste prije mogli izgraditi 50 kilometara ceste, sada možete izgraditi 40, slikovito rečeno. Tako da su štete ogromne, napominje Grabovac.

Osim gubitaka koje uzrokuje inflacija dodatni problem je i što Uprava za neizravno oporezivanje, dok je novac na njihovom računu, Centralnoj banci mora plaćati proviziju. Samo po toj osnovi u zadnjih 8 godina platili su 276 tisuća KM provizije.

Slovenska tvrtka odabrana za saniranje mosta Počitelj

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.