Od 1948. godine više je žena u BiH – Jabuka.tv

Od 1948. godine više je žena u BiH

Demografski podaci pokazuju kako već punih 65 godina u Bosni i Hercegovini živi više žena nego muškaraca, a to je potvrđeno i na posljednjem popisu stanovništva u BiH provedenom 2013. godine.

Od ukupno 3,531.159 stanovnika, prema popisu iz 2013. godine provedenom u Bosni i Hercegovini, žena je bilo 1,798.889 ili 50,94 posto.

Bilo je više muškaraca

Prema popisima stanovništva od 1879. godine do popisa 1931., u Bosni i Hercegovini je bilo više muškaraca, dok je, prema popisima od 1948. do 2013. godine, bilo više žena, piše Večernji list BiH.

Uz osnovni podatak kako u BiH živi nešto više žena nego muškaraca, navodi se kako od 2009. godine postoji trend negativnoga prirodnog prirasta, što znači kako u jednoj godini umre više osoba nego što ih se rodi.

Prosječna starost umrlih osoba je 73,4 godine – žene u prosjeku umiru sa 76, a muškarci sa 70 godina života.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, najveća stopa je u starosnoj skupini od 15 do 19 godina, gdje na 100 žena dolazi gotovo 106 muškaraca. Idući prema starijoj životnoj dobi, ta stopa opada, pa u najkasnijoj starosnoj skupini (iznad 85 godina života), na 100 žena dolazi oko 48 muškaraca.

Zanimljivo je da se u BiH svake godine rodi 3 do 4 posto više muške djece, a gotovo u istom postotku umire više muškaraca u odnosu na žene.

Prosječna starost majke prema rođenju prvog djeteta godinama raste, a prema posljednjem popisu, ona iznosi 27 godina. U posljednjem desetljeću zabilježen je i trend stalnog povećanja godina starosti pri sklapanju prvog braka, što znači da žene i muškarci sve kasnije ulaze u bračne vode. Tako je u publikaciji navedeno kako je prosječna starost žene pri zaključenju prvog braka nešto iznad 26, a muškaraca iznad 29 godina života, navodi se u publikaciji “Žene i muškarci u BiH, 2017.”.

Ni brak više nije “dok nas smrt ne rastavi” jer je svaki sedmi u BiH, u odnosu na sklopljene brakove u istoj godini, završio rastavom, tako da se došlo do podatka kako se svake godine u Bosni i Hercegovini rastane oko osam tisuća brakova.

Najveći broj rastava je u životnoj dobi od 40 do 49 godina.

Od ukupnog broja obitelji s jednim roditeljem, 81 posto su one u kojima s djecom žive majke, a 19 posto s ocem.

U politici dominiraju muškarci

Što se politike i političkoga života tiče, tu su već stoljećima dominantni muškarci, navodi Večernjak. Tako je postotak žena u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 23,8 posto, dok je u Domu naroda zastupljenost žena 13,3 posto.

To znači kako je 10 žena, a 32 muškarca u Zastupničkom domu. U Domu naroda su dvije žene i 13 muškaraca. Najviše zastupnika u Skupštini BiH je u dobi od 50 do 59 godina, a ni jedan nije mlađi od 30 godina.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Ma jeli skontala jabuka da su se vodili ratovi, da su muski isli u rat, a ne zene! Do dvajes godina prije isto se ratovalo, vodilo u logore,ubijalo! Ma sta im je !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.