Očekivani preokret: Maje ipak nisu predvidjele smak svijeta

Hijeroglifi koje su arheolozi pronašli datiraju još iz 9. stoljeća, što znači da su nekoliko stotina godina stariji od kalendara Maja te mijenjaju sve dosadašnje tvrdnje.

Arheolozi su pronašli najraniji Majanski kalendar u jednoj antičkoj vili u Guatemali, prema kojem nema ni najmanje naznake da će kraj svijeta biti u prosincu ove godine. Prema izjavama ljudi koji rade na istraživanju Maja, u vili su pronašli prostoriju u kojoj su Maje čuvale zapise i radile nova istraživanja. Otkrili su kako su htjeli pronaći “sklad između vremena i svojih svetih rituala”, javlja AFP. Hijeroglifi koje su arheolozi pronašli datiraju još iz 9. stoljeća, što znači da su nekoliko stotina godina stariji od kalendara, za koje se smatra da su napravljeni između 1300. i 1521. godine.

Arheolog William Saturno sa Sveučilišta u Bostonu objasnio je kako su pronašli hijeroglife za koje se smatra da su solarni kalendari od 365 dana. Dodaje kako se čini da su kalendari napravljeni kao dugački matematički problemi.

– Po prvi put bi mogli shvatiti što zapravo znači majanski kalendar. Drevne Maje predvidjele su kako svijet neće nestati, već će za 7000 godina od danas stvari biti potpuno jednake. Mi stalno tražimo kraj svijeta, a oni su zapravo tražili garanciju da se ništa neće promijeniti – ispričao je Saturno. Majanske vile otkrili su tek 2010. godine, a nakon toga su počela nova istraživanja prema kojima se ispostavilo kako postoji opširnija povijest drevne civilizacije. Novi nalazi trebali bi dokazati kako 21. prosinca ove godine nije predviđen smak svijeta.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.