Obustavljena istraga o sumnjivoj prodaji zemljišta Arapima

Istraga pokrenuta zbog sumnji u nezakonitosti prilikom osnivanja tvrtki i sačinjavanja ugovora o kupovini nekretnina između državljana afroazijskog porijekla i BiH još nije dala rezultate, a sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo obustavilo je istragu protiv više notara iz BiH.

Služba za poslove sa strancima došla je do podataka o velikom broju fiktivnih tvrtki putem kojih su Arapi ovlastili državljane BiH da u njihovo ime kupuju nekretnine u BiH pošto strani državljani nemaju pravo kupovine nekretnina, piše Glas Srpske.

U taj slučaj uključene su Porezna uprava, sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija (OBA) BiH i Federalna uprava policije (FUP).

FUP je Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo podnio izvještaje o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju protiv više notara iz BiH za kazneno djelo zloupotreba službenog položaja. Notari su bili osumnjičeni za sačinjavanje ugovora o kupovini nekretnina između državljana afroazijskog porijekla i državljana BiH.

Donijeta odluka o neprovođenju istrage

Glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu Azra Bavčić kaže da je Kantonalno tužiteljstvo donijelo odluku o neprovođenju istrage.

”Nije bilo elemenata, niti kaznenog djela, a ni odgovornosti. O tome je obaviješten FUP, koji nije uložio pritužbu do isteka roka i predmet je arhiviran”, kaže Bavčićeva.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić kaže da u toj instituciji nema predmeta koji se tiče kupovine nekretnina, a u SIPA da su provjere još u tijeku.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam kaže da čekaju povratne informacije.

”Mi smo istražnim institucijama predali sva naša saznanja i dokumenta. Tvrtke su osnivale i osobe koje nikad nisu ni ušla u BiH, niti ovdje imaju mjesto boravka, a ovlastili su državljane BiH da za njih kupuju nekretnine. Tvrtka zatim propadne, a oni postaju vlasnici tih nekretnina. Sve te tvrtke uglavnom su imale osnivački kapital od 2.000 maraka”, kaže Nizam.

Izvršni direktor Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić ističe da zemlju oko Sarajeva kupuju notari, jer to zbog zakonskih ograničenja ne mogu učiniti stranci.

Unosan posao za notare

”To je unosan posao i Arapi uglavnom kupuju zemlju koja je na rubnim područjima. Za notare je to pravi posao. Posrednici su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. Uvjet Arapa je da postoje voda i šuma, jer toga nemaju tamo odakle dolaze. Na tom području grade vikendice”, kaže Janjić.

Dodao je da na Ilidži postoje tvrtke i agencije sa arapskim natpisima, a da se u dokumentaciji vodi da su im vlasnici ljudi iz BiH.

”To je samo paravan kako bi se zadovoljilo slovo zakona. Prodana su velika srpska imanja koja su ranije išla u bescjenje. Velika arapska naselja nikla su iznad groblja u Vlakovu, Rakovici, Kakrinju, Hadžićima, Ilijašu, Oseniku”, istakao je Janjić.

U ovoj godini u BiH su osnovane, uglavnom sa sjedištem u sarajevskoj općini Ilidža, desetine agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja.


2 komentara

  • Baš čudno da se u BiH-ni točnije Sarajevu obustavi ovakva istraga. Kako ih istraživati kada su ih pozvali,obećali im sve i sada ih maltretirati.Kad ti Bakir nešto obeća onda tu nema Suda,Sipe,Tužilaštva tu je kraj.Znači sve legalno ,prije istrage. Jeli sada jasno svima gdje živimo i tko se pita u Federaciji i državi BiH-ni. Teško nama običnim smrtnicima kad nam ovako funkcionira pravni sustav.Čude se oni u Sarajevu referendumu srba,za 10 god.bošnjaci domaći će tražiti referendum o zaštiti svojih prava od Arapa,Kuvajćana,jer već sada su oni privilegirani u odnosu na druge građane BiH-ne. Nepodliježu istim zakonima,da ne spominjemo način funkcionisanja u njihovim zajednicama,naseljima gdje legalne vlasti i ne smiju primirišiti već sada,a što će biti za 10 god neka nam je Bog na pomoći..

  • Ko ih je pozivo taj ih i stiti ,ruka ruku mije .
    Pravdo gdje si nestala ,pa zato se udovice udaju za arape po Bosni ,one mogu legalno kupovat sve je isplanirano nece bit za par godina naseg govora samo arapski i sve arapsko .
    Nece biti demokracije ni glasovanja ni stranki.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.