"Obrezivanje djeteta nije pravo roditelja"

Jedan odbor Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) nedavno je prihvatio nacrt teksta kojim se zemljama članicama preporučuje da otvore javnu raspravu o pravu djece na zaštitu od obrezivanja, što je izazvalo brojne osude kao ‘antisemitske’ i ‘antireligiozne’, pa je čelnica toga odbora reagirala u četvrtak u Washington Postu tvrdnjom da ‘obrezivanje dječaka nije i ne može biti pravo’, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

‘Ne postoji i ne može ni postojati pravo na obrezivanje dječaka. Djeca nisu mini bića s mini ljudskim pravima’, piše Liliane Maury Pasquier, predsjednica Odbora za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj.

‘U preporuci naša skupština poziva europske vlade da razmisle o tome može li ‘dječje pravo na fizički integritet’ postati standard na cijelom kontinentu’, dodaje.

‘Naša je rezolucija spomenula kako ‘pristaše žele taj postupak prikazati kao koristan za dijete, usprkos jasnim dokazima da to nije tako’. Na popisu (kršenja fizičkog integriteta djece) još su i genitalno unakazivanje žena (tzv. ‘žensko obrezivanje’), rane medicinske intervencije u slučaju da je dijete interseksualno, te prisiljavanje djece na piercing, tetoviranje ili plastičnu operaciju. Sve te intervencije, na ovaj ili onaj način trajno mijenjaju djetetovo tijelo, samo je stupanj vrlo različit’, kaže Pasquier u članku u Washington Postu.

Ona naglašava kako PACE ‘nikad nije izjednačio genitalno unakazivanje žena s obrezivanjem dječaka, nego je samo pozvao zemlje članice da ‘pokrenu javnu raspravu, interkulturalni i interregligijski dijalog, radi postizanja širokog konsenzusa o pravima djece na zaštitu od narušavanja njihova fizičkog integriteta, a u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava’. Iskazana je potreba, piše, da se naglasi razlika između tih postupaka: ‘Treba povući jasnu crtu između muškog obrezivanja i genitalnog unakažavanja žena (FGM) kojem je cilj kontrola seksualnog ponašanja djevojčica i žena za cijeli život’.

Kad su u pitanju ljudska prava, često je jedno pravo sukobljeno s nekim drugim pravom, piše Pasquier.

‘Klasičan je primjer sukob prava na privatnost s pravom na slobodu govora. Kad je u pitanju obrezivanje dječaka zbog vjerskih razloga, dječje pravo na fizički integritet u sukobu je s roditeljskim pravom na slobodu vjeroispovijesti. Kao što su mnoge rezolucije pokazale, (Parlamentarna) skupština podupire vjerska prava. Ali u ovome slučaju, u odvagivanju relativnih težina tih dvaju ljudskih prava, Skupština je ocijenila da preteže pravo djeteta.’

Rezolucija Parlamentarne skupštine ‘ne može se ni povući ni mijenjati, ali, kao što smo se i nadali, javna je rasprava počela’, piše. ‘Iako nije ni fokusirana ni produktivna. Što reći o kvaliteti argumenata protivnika (rezolucije) koji poziv na javnu raspravu smatraju uvodom u opresiju i pogrom?’, pita se i najavljuje za 28. siječnja 2014. iduće saslušanje pred svojim odborom.

‘Nadamo se da će se židovski i muslimanski vjerske vođe, kao i medicinski stručnjaci, okupiti i zajedno raspravljati o tome. PACE okuplja 47 zemalja i 820 milijuna Europljana’, napisala je.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u većini zemalja Europe učestalost obrezivanja dječaka kreće se od nula do 20 posto.

Procjenjuje se da je učestalost od 20 do 80 posto u zemljama bivše Jugoslavije i Albaniji. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Bio sam na psihijatriji dva mjeseca jer sam isao glavnom ulicom grada Sarajeva i govorio ljudima kako nije uredu sunetiti ljude jer takve osobe imaju jacu potenciju jer nemaju kozice a glavic je najosjetljiviji po pitanju nadrazaja a sada znam da je uredu i jednom sam rekao to bi bilo isto kad cure ne bi imale koze preko klitorisa a ja znam da to nije isto nit bi volio da to neko radi, to sam ja samo posistovjetio musko zensko-nadrazaji, ja ne znam ni sta je klitoris ni gdje se nalazi samo sam cuo da tu cure imaju nadrazaje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.