Obrana Ratka Mladića traži odgađanje izricanja presude

Obrana bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratka Mladića zatražila je odgađanje izricanja presude do trenutka kada bi oba branitelja mogla biti osobno prisutna u sudnici, zajedno sa svojim klijentom.

Pod ovim nepredviđenim, nesretnim i ekstremnim okolnostima, obrana Ratka Mladića s poštovanjem zahtijeva od Žalbenog vijeća da stopira ročište izricanja presude i da isto odgodi do trenutka kada bi oba branitelja mogla osobno prisustvovati sudu s klijentom, navodi se u zahtjevu koji je potpisao branitelj Branko Lukić.

Mehanizam za kaznene sudove u Hagu priopćio je ranije da je izricanje pravosnažne presude zakazano za 8. lipanj. Strane u sporu morale su do utorka obavijestiti Mehanizam o tome hoće li netko od branitelja ili sam Mladić opredijeliti da sudjeluje na ročištu putem video konferencije.

Ratko Mladić je odmah nakon određivanja datuma izricanja presude rekao da se protivi svakoj vrsti video linka i inzistira da bude prisutan osobno u sudnici u pratnji oba svoja branitelja Branka Lukića i Dragana Ivetića, navodi se u zahtjevu.

Obrana podsjeća i ponavlja ono što je navedeno u prijavi od 24. svibnja 2021. godine u kojoj obavještava Žalbeno veće i Tajništvo o nedostupnosti Dragana Ivetića, koji nažalost neće moći da sudjeluje na zakazanom izricanju presude, zbog hitne hospitalizacije i kontinuiranog liječenja, čime se sprječava njegovo sudjelovanje u bilo kom obliku.

Pored toga, mentalna sposobnost gospodina Mladića da smisleno sudjeluje u postupku i dalje ostaje neprovjerena i potencijalno je utvrđeno da negativno utječe na integritet postupka, navodi se u zahtjevu, prenosi Srna.

Haški tribunal je Mladića prvostupanjskom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao taoca, 1991-95.

Mladićeva obrana uložila je žalbu na tu presudu. Haško tužiteljstvo žalilo se na to što je Mladić prvostupanjskom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih općina.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Ratko Mladić je proizvod hrvatskih komunista i njihove antihrvatske propagande. Djeca su decenijama odgajana u mržnji i za mržnju prema Hrvatima. Stvoren je sinonim Hrvat=Ustaša koji je i danas u glavama većine Srba i Muslimana.

    • Brzo će Vučić abolirati Mladića ko i Dražu. Na djelu je SANU 2. A pojedini političari iz našeg naroda pomažu u toj nakani. Političari iz HR se ne bune na njihovu priču o ocijepljenju… Kome je cilj Srbija 100 km od ZG???????Plenković mislim da igra naivno a pravi se pametan. Prema Srbima treba se biti agresivan jer to su kukavice, dadne li se mali prst ode cijela ruka. Agresivna politika se zaustavlja kontra agresivnom politikom. Da je HR reagirala na odcijepljenje RS ali nije zato sada su problemi u Bih C. GORA, KOSOVO, pretenzije su i na HR. Zato se dešava ju ove stvari gdje je mlaka politika. Bitno je krasti godinama i osiliti se mislim na pojedince u politici. Dignitet domovinskoj rata je poljuljan. Djeca u školi nemaju naobrazbi o domovinskom ratu kakvu bi trebali imati.

  • Točno je da je na snazi SANU 2 – o nastavku borbe za stvaranje velike Srbije. Glavni provoditelj je Srpska pravoslavna crkva, a sve se radi preko novog mitropolita Porfirija. A tu je i dalje onaj kurvin sin Pupovac i njegove Novosti. Glupi Plenković i HDZ daju im podršku u ime nekakva pomirenja (Ljigavac Jandroković, udbaš Božinović otrovukje Dalić, Pejčinović, Obuljen daju svoj doprinos, a nisu jedini). Izdaja, to je izdaja, navođenje vode na četnički mlin). I HTV se uključio. Nema Dnevnika, nema nikakve emisije da se ne vrši velikosrpska promidžba. Istodobno, Hrvati iz Vojvodine sve su više obespravljeni. Eto, proglasili četnici “bunjevački jezik” službenim, ali hrvatski ne priznaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.